Kitsch party în deschiderea Fășancului. La Moldova Nouă în weekend se poartă măștile

Tradiția Fășancului continuă la Moldova Nouă. Timp de 3 zile, comunitatea de la malul Dunării va alunga spiritele rele, purtând măști înspăimântătoare. Startul petrecerii se va da mâine la Casa de Cultură din oraș.

Sâmbătă și duminică platoul din fața Casei de Cultură se va umple de măști colorate. Startul distracției se va da însă vineri după-amiază, atunci când cei mai mici locuitori vor avea și ei un eveniment special, la fel ca de fiecare dată: Fășancul copiilor. În acest an, organizatorii au decis ca sărbătoarea dedicată celor mici să aibă un „teen spirit”, așa că aceștia sunt invitați să participe, începând cu ora 15.00, la un „Kitsch party”, o premieră pentru oraș. „Evenimentul va avea loc pe holul Casei de Cultură, acolo unde va fi amenajat un decor special, de unde nu vor lipsi obiecte care vor trezi cu siguranță multe amintiri. Pe lângă muzică, mâncare și jocuri, vom avea un photobooth ca atracție suplimentară. Participanții vor putea să se aleagă în mod gratuit cu fotografii instant, personalizate cu numele evenimentului, ziua și logo-ul Casei de Cultură”, explică directorul Dorin Tismănariu. „Ca ziua dedicată Fășancului copiilor să nu fie uitată, ea va avea nevoie întotdeauna de o acțiune organizată, de un imbold din partea cuiva. Pentru Fășancul copiilor e extrem de greu ca lucrurile să meargă de la sine, fără ajutor, așa cum se întâmplă în celelalte două zile. Prin Casa de Cultură ne luptăm ca tradițiile să nu dispară, ci ele să constituie motive de mândrie și bucurie pentru urmașii noștri”, ne-a mai transmis reprezentantul instituției culturale din Moldova Nouă.

Pentru adulți, programul de anul acesta va include momente artistice. Balul de Fășanc se va desfășura sâmbătă și duminică, între orele 16 și 22, în parcul Casei de Cultură. „Vă invit cu mare bucurie să continuăm tradiția Fășancului la Moldova Nouă. Sunt nerăbdător să vă văd costumațiile și poveștile pe care le veți pune în scenă în mod original, așa cum ați făcut de fiecare dată”, transmite primarul Adrian Torma. Edilul-șef a ținut să precizeze că evenimentul este sponsorizat în totalitate de companii private și persoane fizice, așa că nu se va cheltui niciun leu din bugetul orașului. „Bugetul alocat pentru evenimentul din Boșneag este de 5.000 lei, reprezentând plata artiștilor pentru cele două zile”.

„Fășancul este una din manifestările de tradiție care are rolul de a apropia comunitatea și sunt convins că, indiferent de pasiunile politice sau răfuielile personale, vom demonstra că Fășancul este al Boșneagului”, mai scrie Adrian Torma pe pagina sa de Facebook.