Kinetoterapia, esențială în recuperarea pulmonară post-COVID-19

recuperare,trauma
untitled design set 970x90 px

Pacienții care au trecut prin boala COVID-19 ar trebui să urmeze un program de recuperare, în cazul în care au avut o afectare pulmonară severă, susțin specialiștii. La Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara există un astfel de program.

În procesul de recuperare pulmonară, după infecția cu SARS-CoV-2, sunt incluse o serie de exerciții care pot fi realizate cu ajutorul specialiștilor în kinetoterapie.

„Noi, la «Victor Babeș», am inițiat programe complexe de recuperare post-COVID-19. Este important pentru cei care au trecut prin boală și au avut o afectare pulmonară severă să urmeze un program de recuperare pentru că, în cazul lor, modelul respirator se schimbă. Mulți dintre ei uită pur și simplu cum trebuie să respire. Nu pot să urce scări, obosesc după câțiva pași, practic nu mai pot desfășura aceleași activități. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciții de forță, de anduranță și exerciții de gimnastică respiratorie”, a spus Dr. Alexandru Crișan, kinetoterapeut în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

publicitate ziar expresb 1000x100

Kinetoterapia și Terapia Fizică se folosesc însă și în reabilitarea pacientului după o accidentare, după o intervenție chirurgicală sau o afecțiune invalidantă. De asemenea, terapia fizică le permite pacienților să evite uneori intervenția chirurgicală, dar contribuie și la păstrarea independenței și abilității de mișcare.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale Terapiei Fizice este că pacienții ajung să își gestioneze cu mai multă ușurință durerea și afecțiunile cronice. Confederația Mondială pentru Terapie Fizică a fost înființată în anul 1951 și numără peste jumătate de milion de terapeuți fizici din întreaga lume. În fiecare an, în 8 septembrie e sărbătorită Ziua Mondială pentru Terapie Fizică – Kinetoterapie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/