Jurnalista româncă Elena Stancu este premiantă Pulizer!

Premiul Persephone Miel Fellowship oferit de Pulitzer Center a fost câștigat împreună cu olandeza Lais Martins. Materialele înscrise în competiție de către jurnalista din România au fost reportaje din seria realizată împreună cu soțul său, fotoreporterul Cosmin Bumbuț, în campania #plecat.

Le puteți reciti aici:

https://teleleu.eu/nu-ai-ce-sa-muncesti-in-romania/
https://teleleu.eu/istoria-din-campurile-de-capsuni-din…/
https://teleleu.eu/cand-da-prima-zapada-vine-tati-meu-acasa/

În 2019 Elena Stancu a început să scrie despre cei 5 milioane de români care au plecat să lucreze în străinătate. Prin intermediul bursei „Miel Fellowship”, ea va petrece șase luni în Marea Britanie pentru a scrie despre viața românilor imigranți, unii fără acte, afectați de Brexit și de criza coronavirusului. S-a stabilit că România este țara din Europa cu cei mai mulți cetățeni care locuiesc în străinătate, peste 14%.

Elena Stancu a fost redactor-șef adjunct la revista „Marie Claire” România și a câștigat mai multe premii și granturi de jurnalism, inclusiv o bursă de la Carter Center din SUA și Balkan Fellowship for Journalistic Excellence. Scrie despre sărăcie extremă, violența domestică, viața în închisorile românești, criza drogurilor din spitale, rasism, discriminare și migrație.

Miel Fellowship este o oportunitate pentru mine de a ajunge la un public internațional la care nu ajung în mod obișnuit. Este o recunoaștere a muncii mele la un proiect documentar atât de complex precum cel despre imigranții români din Europa. Acest tip de proiect necesită multe resurse – inclusiv financiare – și mult sprijin. Miel Fellowship îmi oferă acest sprijin și îmi dă curaj să continui acest tip de muncă jurnalistic. Este o mare bucurie pentru mine și înseamnă o recunoaștere importantă a muncii noastre de până acum.”, spune Elena Stancu, câștigătoarea Pulitzer