Evenimentele tragice produse în ultimii ani din cauza lipsei avizului de securitate la incendiu și riscurile la care se expun în continuare cei care preferă jumătățile de măsură sunt semne clare că lucrurile trebuie să se schimbe, iar cifrele statisticilor o demonstrează.
Pe fondul accidentelor de pe plan local, dar și internațional, domeniul securității la incendiu și, în special, riscurile aferente, au cunoscut o puternică mediatizare, fapt ce practic a crescut numărul documentațiilor depuse în scop de autorizare, investitorii fiind mai receptivi și mai atenți la exigențele impuse de legiuitor.
Într-un interviu acordat pentru Express de Banat, Dan Sîrbu, administratorul firmei Stingofan SRL, din județul Caraș-Severin, a vorbit despre acest domeniu și mai exact despre activitate, riscuri, cauze și rezultate:
„Activitatea firmei e axată pe domeniul securității la incendiu, în special activitatea de proiectare în vederea obținerii autorizațiilor și avizelor de securitate la incendiu, îndrumarea beneficiarilor pentru asigurarea minimă de securitate la incendiu, precum și execuția sistemelor de semnalizare la incendiu, evacuarea fumului și gazelor fierbinți în caz de incendiu, sisteme de stingere. Profilul firmei vizează în general activitățile desfășurate în clădiri civile, cât și în clădiri industriale destinate domeniului de depozitare și producție.
Relaționarea noastră este cu persoane juridice de stat, persoane juridice private, cât și persoane fizice, pentru că autoritatea de turism la ora actuală care e preponderentă în mediul rural și mediul montan în Caraș-Severin se desfășoară și în baza acelor persoane fizice autorizate sau intreprinderi individuale care dezvoltă turismul respectiv și, după câte știți, în turism e nevoie de securitate”.
Tragedia din Colectiv, în care și-au pierdut viața peste 60 de tineri, a însemnat pentru foarte mulți poate un punct zero, punctul de la care anumite decizii și acțiuni au fost resetate tocmai pentru a evita pe viitor jumătățile de măsură ce conduc inevitabil la moarte. Despre ofertă și cum este aceasta primită de către clienți, dar și despre educația ce vizează subiectul, Dan Sîrbu a mai adăugat:
„Oamenii primesc o ofertă. Partea cea mai interesantă e că prețurile nu sunt chiar așa de mici, dar vă dați seama că cineva care are o afacere pe care vrea să o ducă corespunzător până la capăt va alege ideea de a colabora cu o firmă care oferă tot pachetul de servicii. Dacă încearcă să obțină jumătăți de măsură și în funcție de banii pe care îi au pregătiți pentru așa ceva, vor alege o altă firmă care se ocupă doar de proiecte, care se ocupă doar de avize, care se ocupă doar de instalare de sisteme, depinde fiecare ce își dorește și cât îi permite bugetul.
Educația este o chestiune care se face încă din copilărie. Acum nici nu aș vrea să insist pe ideea că ar trebui să facem educație privind apărarea împotriva incendiilor de la grădiniță, școală și așa mai departe, nici măcar educația rutieră nu mai e ceea ce a fost înainte, deși educația rutieră crează mult mai multe accidente decât incendiile, dar eu cred că oamenii ar trebui să fie informați mai interactiv decât se face în momentul de față. Legislația este extrem de stufoasă și greoaie și există o poziție a oamenilor care spun «la ăla de ce merge și la mine nu merge?»”.
Riscuri și cauze
„Se știe foarte clar că două spații pentru birouri cu aceeași suprafață nu sunt identice vis-a-vis de complexul de măsuri de securitate la incendiu pe care trebuie să-l iei. Pentru două pensiuni cu un număr de locuri identic nu pot să aplici aceleași măsuri. Există o serie întreagă de elemente constitutive a complexului de apărare împotriva incendiilor, distanțe față de vecinătăți, elemente de construcție din care sunt făcute și o serie întreagă de alte aspecte.
Adevărul este că obligația mea este să-i fac un proiect pentru autorizare care să surprindă toate elementele, astfel încât în momentul când ajung la pompieri, la Biroul de Avizare Autorizări, să treacă acest proiect. Întâmpinăm greutăți și acolo: «de ce trebuie să pun aia?» Până la urmă, asta este. Dar să fie foarte clar că dacă trebuie să pun undeva șplingere, păi sigur se vor pune șplingere că altfel nu trece de pompieri. Pentru ei nu funcționează principiul în care hai că mai închidem un ochi că merge aici, nici nu ar fi normal să fie așa. De aia și clienții pe care îi am, persoanele cu care interacționez pe domeniul ăsta inițial se sperie, dar apoi își dau seama că nu au încotro. Partea cea mai interesantă e că dacă stăm numai de vorbă cu ei, fug. Dar după ce ajung la concluzia că altfel nu există cale și că de fapt nu pompierii sunt cei care nu le dau, răspunderea penală în cazul unei situații apărute este gravă”.
Se spune despre județul Caraș-Severin că este codaș în mai toate domeniile și chiar și în ceea ce privește interesul pentru calitate și siguranță, fapt confirmat în dialogul purtat cu administratorul companiei:
„Între Timiș și Caraș-Severin termenii de comparație sunt foarte mari. Caraș-Severin este un județ sărac prin excelență în comparație cu Timișul. Altfel se pune problema în Timiș sau în alte județe din țară, sunt mai conștienți, altfel se fac afacerile probabil acolo și există mai mulți bani pe piață. În Caraș-Severin de regulă suntem nevoiți să ne restrângem, dacă am vrea să facem o sală aglomerată ca să facem o nuntă de 400 de persoane, ne trezim că trebuie să reducem numărul de persoane pentru că ar fi costurile cu securitatea enorm de mari în raport cu veniturile pe care le au concetățenii noștri. Faptul că nu au posibilitățile financiare, materiale să realizeze măsurile de securitate nu prevede sau atribuie și faptul că ei sunt inconștienți. Sunt foarte conștienți, știu foarte bine ce trebuie să facă.
Dacă până la momentul Colectiv erau așa, câteva, acum e o afluență mare de tot de cerere pentru autorizări, pentru rezolvarea problemelor strict de instalații de securitate la incendiu și așa mai departe. Nu prea multă lume se pricepe, e destul de greu domeniul vă spun sincer, e complex”.
Cei care sunt interesați de serviciile firmei Stingofan SRL pot obține informații de la numărul de telefon: 0730 076 770 sau direct la sediul situat pe Strada Făgărașului, nr. 18, Bloc Terra Sat, etaj 1, camera B106.