Expoziția personală a artistului reșițean Marian Truțulescu – „Half of stories – reconfiguring stereotypes” – va ajunge în fața publicului miercuri, 21 septembrie, la Muzeul Banatului Montan din municipiu. Evenimentul programat pentru ora 18.00 se va bucura de prezența vicepreședintelui Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara, Gabriel Kelemen, care este și curatorul expoziției.
„Jumătăți de povești” sau „o parte a poveștilor” este de fapt o transpunere metaforică a imaginii societății în care trăim, spune artistul despre opera sa.
„Societatea actuală este într-un fel oglinda unei realități virtuale, a unei vieți colaterale realității fizice, care are implicații directe în viața de zi cu zi. Niciodată nu vom cunoaște cealaltă parte, adică cea a realității fizice, decât prin prisma celei virtuale. Identitatea noastră stă ascunsă în spatele unor ecrane care nu dezvăluie decât fragmente, ideale de cele mai multe ori, ale individului sau a societăți în ansamblul ei. Problematica multiplicării chipurilor și implicit a transpunerilor identității individuale sau de masă este o problemă reală cu care se confruntă întreaga societate. Dualitatea în care se scaldă aceasta, este în plină desfășurare. Peste tot apar stereotipuri, imagini obsesive, repetitive, care deformează adevărul și realitatea imediată, dar care impun însă prin această largă răspândire, tipare sau modele. Ce e însă esențial este să putem discerne între adevărat sau fals și să căutăm atitudinea și starea de fapt din spatele acestor măști ideale, să citim și să decodificăm adevăratele valori și emoții care însoțesc realitatea virtuală.”, notează pe pagina sa de socializare, artistul Marian Truțulescu.
Marian Truțulescu este profesor de arte plastice, profesor universitar și doctor în arte vizuale. De-a lungul celor 22 de ani de carieră, a participat în peste 120 de expoziții, după cum urmează: în Romania – 15 expoziții personale de grafică și 31 de expoziții colective și de grup, iar în străinătate a avut 80 de participări, în 27 de țări, la saloane internaționale, bienale, trienale și expoziții de grup. De asemenea, artistul este prezent cu lucrări în 25 de muzee sau colecții publice.