Jumătate de miliard de lei la împlinirea a 2 ani de către preşedintele Silviu Hurduzeu

Odată cu intrarea în a doua jumătate a mandatului său de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu a pus azi în faţa aleşilor judeţeni un proiect de 100 de milioane de lei, care ridică la peste 550 de milioane de lei valoarea investiţiilor ce vizează drumurile judeţene. Peste 90% din bani venind din afara judeţului!

Consilierii judeţeni au reuşit şi azi să dea gata o şedinţă de CJ în mai puţin de o oră. Fiecare dintre cele peste 20 de puncte de pe ordinea de zi le-a luat acestora în medie două minute. Pentru că atâta îi trebuie lui Silviu Hurduzeu să sumarizeze expunerea de motive a unui proiect şi să-l supună la vot articol cu articol. „Articolul 1, cine este pentru? Împotrivă? Abţineri? Articolul 2, cine este pentru? Împotrivă? Abţineri? Articolul (…) Proiectul în ansamblu: cine este pentru? Împotrivă? Abţineri? Vă mulţumesc“. Aşa a decurs şedinţa de azi, ca mai toate şedinţele Consiliului Judeţean din ultimul timp, de când Hurduzeu a reuşit să-i disciplineze pe toţi consilierii judeţeni, pesedişti, liberali sau ce-or mai fi ei. Toţi votează instant, în unanimitate, orice li se propune, fără întrebări, fără nedumeriri. Semn că, nu-i aşa?, aleşii judeţeni şi-au făcut temele de-acasă. Sau că iniţiatorul principal al proiectelor de hotărâre, preşedintele CJ, este mereu convingător în spatele uşilor închise.

Pe regim de urgenţă

Consilierii judeţeni au reacţionat la fel chiar şi în cazul a 6 proiecte de hotărâre introduse de Hurduzeu pe ordinea de zi în regim de urgenţă. Oricum, trei dintre ele, cu mici retuşuri, mai fuseseră votate de vreo şase ori în alte şedinţe, de fiecare dată ADR Vest găsind neconformităţi în proiectele depuse de CJ în vederea atragerii de fonduri europene pentru cele trei staţionare ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Dacă nici de această dată cele trei proiecte nu vor fi în regulă, nicio problemă. Ele vor fi votate şi data viitoare. Dar nu mai devreme de sfârşitul lunii august, până atunci aleşii judeţeni primind de la Hurduzeu o binemeritată vacanţă.

Bani europeni pentru Muzeul Banatului Montan

Două proiecte adoptate azi în regim de urgenţă binemerită şi ele însă a fi menţionate aici. Ambele vizează atragerea de fonduri nerambursabile alocate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Unul dintre ele depinde exclusiv de Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi urmăreşte creşterea eficienţei energetice din surse regenerabile a Muzeului Banatului Montan din Reşiţa. Valoarea totală a proiectului este de 10,78 milioane de lei (inclusiv TVA). Contribuţia CJ ar fi de numai 215 mii lei, plus 35 mii lei cheltuieli neeligibile.

100 de milioane de lei, legătura cu autostrada!

Cel de-al doilea proiect, având o valoare totală de 99,86 milioane de lei!, va sta însă în stand by până când şi Consiliul Judeţean Timiş va face unul asemănător! Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi-a propus să modernizeze DJ 684 Ruschiţa-Voislova, până la limita cu judeţul Timiş.

„Având în vedere că drumul judeţean DJ 684 are originea la Coşava, judeţul Timiş, finalul fiind Voislova, Caraş-Severin, făcând legătura dintre drumurile naţionale DN 68A şi DN 68, se impune încheierea unui acord de colaborare între UAT Judeţul Caraş-Severin şi UAT Judeţul Timiş. Obiectul acestei colaborări este de a stabili drepturile şi obligaţiile părţilor precum şi responsabilităţile ce le revin în implementarea activităţilor aferente realizării traseului regional prioritizat: Modernizare DJ 684 Ruschiţa-Voislova, limită judeţ Timiş, conexiune cu judeţ Hunedoara şi Modernizare drum interjudeţean DJ 684 pe traseul DN 68A (Coşava)-Tomeşti-Luncanii de Sus, limită judeţ Caraş-severin DN 68 (Voislova), compus dintr-un număr de două proiecte interconectate“, arată Silviu Hurduzeu.

Traseul tronsonului din Caraş-Severin, în lungime de 36,8 km, traversează teritoriul administrativ al comunelor Rusca Montană şi Zăvoi, motiv pentru care Consiliul Judeţean Caraş-Severin, în calitate de lider de proiect, va trebui să încheie acorduri de parteneriat cu UAT-urile celor două comune.

CJ Timiş se mişcă mai încet decât CJ Caraş-Severin!

Prima condiţie pentru ca proiectul să poată obţine finanţarea europeană prin ADR Vest este ca şi Consiliul Judeţean Timiş să adopte un proiect similar, data-limită fiind însă foarte apropiată: 2 august 2018! Dar Hurduzeu este optimist: „Conform discuţiilor pe care le-am avut cu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi potrivit corespondenţei avute cu CJ Timiş, şi ei s-au apucat de proiectul similar. Urmează ca şi ei, într-o şedinţă de CJ, să aprobe ca şi noi indicatorii tehnico-economici pentru porţiunea de drum care traversează judeţul Timiş“.

Cu aceste două proiecte adoptate azi, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a aprobat în ultimii doi ani proiecte care, odată ce vor fi primind finanţare de la ADR Vest şi Guvern, ar totaliza 559 milioane de lei investiţii în drumurile judeţene! Adăugând la acestea proiectele pe sănătate, învăţământ şi cultură, valoarea totală a proiectelor realizate în doi ani de Consiliul Judeţean se ridică la 643 milioane de lei, din care doar 45 de milioane de lei ar fi contribuţia administraţiei judeţene.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/