Peste 600.000 de angajați și 50.000 de profesioniști au depus cereri, în perioada 16-31 martie, pentru obținerea șomajului tehnic, iar plățile au fost făcute în proporție de peste 90%, a anunțat ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Județul Timiș ocupă locul trei, la nivel național, cu privire la numărul cererilor depuse de profesioniști care nu își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă.
Ministrul Muncii a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost încheiată prima etapă a plăților pentru șomajul tehnic, etapă cuprinsă în perioada 16-31 martie.
„A fost un demers în premieră pentru cei care au depus cereri, pentru cele două instituții, dar și pentru Ministerul Muncii și Protecției Sociale ca și entitate coordonatoare. Pentru cei care doresc să depună în continuare cereri, mă refer pentru luna aprilie, aș vrea să îi asigur că facem în continuare îmbunătățiri, astfel încât experiența din prima parte a plăților cu adevărat să servească în eficientizarea plăților către dumneavoastră. Peste 600.000 de români angajați au fost sprijiniți prin această măsură denumită șomaj tehnic. Din cererile depuse de alți profesioniști, după eliminarea dublurilor, peste 50.000 de profesioniști, persoane care lucrează prin PFA, prin contracte de drepturi de autor au fost beneficiari în sensul în care au primit sau primesc în cursul zilei de astăzi fondurile alocate”, a spus Violeta Alexandru.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, au cerut indemnizație de sprijin peste 52.000 de profesioniști, persoane care lucrează în baza unor contracte de drepturi de autor, în baza unor contracte de activitate sportivă sau a unor convenții individuale de muncă. Plățile au fost asigurate pentru 48.000 de beneficiari. Cele mai multe solicitări au venit din București fiind vorba despre 9.400, urmat de Cluj, cu peste 5.000 de cereri. Județul Timiș ocupă, la acest capitol, cel de-al treilea loc, cu 4.600 de cereri. Banii vor intra în conturi astăzi, cel târziu, iar în privința celor cu activitate sportivă și a celor care muncesc în baza unor convenții individuale de muncă au fost pregătite documentele pentru acordarea sprijinului financiar.
Potrivit unei noi Ordonanțe de Urgență, a fost introdusă o nouă categorie de profesioniști care pot depune cereri pentru șomaj tehnic. Este vorba despre avocați. Pentru a fi declarați eligibili, aceștia trebuie să respecte anumite condiții precum: să aibă activitate redusă ca urmare a pandemiei de coronavirus, încasări cu cel puțin 25% mai reduse decât media încasărilor din 2019 și să nu depășească, pentru luna în care solicită sprijinul, câștigul salariului mediu brut pe țară. Pentru această categorie, termenul de depunere a actelor este de 10 zile de la publicarea OUG-ului în Monitorul Oficial.