„Județul fără caiși”, un spectacol în premieră la Reșița despre monștri și despre atrocitățile socialismului

judetul fara caisi teatru
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Teatrul de Vest din Reșița va deschide Festivalul Internațional „New Wave” cu premiera spectacolului „Județul fără caiși”, care va duce publicul înapoi în anii ’80, cu bunele, relele și metehnele sale. Regizorul piesei este Sandu Grecu, directorul Teatrului Național „Satiricus” din Chișinău și președintele Uniunii Teatrale din Moldova.

Vineri, 18 noiembrie, de la ora 19.00, reșițenii și nu numai sunt invitați la teatru. Actorii Teatrului de Vest, 13 la număr, vor urca pe scenă în cadrul premierei „Județul fără caiși” de Mirel Taloș, regizată de Sandu Grecu. Atât dramaturgul, cât și regizorul vor fi prezenți la premieră. Este un spectacol de o oră și jumătate, pregătit în doar 18 zile.

Mirel Taloș este un dramaturg contemporan român. Este vicepreședintele Institutului Cultural Român, fostul președinte al instituției, îndrăgostit de muzica clasică.

actori teatrul de vest

Regizorul Sandu Grecu a fost prezent la conferința de prezentare a premierei de vineri. Acesta consideră că, în teatrele din România, ar trebui să se pună mai mult accent pe dramaturgia contemporană, dând ca exemplu o experiență proprie prin care a trecut în calitate de regizor în Republica Moldova.

„Datoria unui director de teatru, indiferent unde te afli, este să ai în repertoriu, cel puțin într-o stagiune, un dramaturg contemporan. Tot montând clasici, ne erijam în cât și ce roluri perfecte facem noi și aveam o atitudine superficială asupra dramaturgiei contemporane. La unul dintre spectacolele mele într-o zi a venit un japonez. Nu mai erau bilete la un spectacol al unui dramaturg contemporan. Eu, știind că este un spectacol despre problemele noastre din Republica Moldova, mă gândeam pe cine interesează, mai ales pe japonez. Îi zic că avem în următoarea zi Bulgakov, mai apoi Shakespeare și Cehov. El îmi zice că pe clasici îi vede oriunde, pe el îl interesau dramaturgii noștri. A venit la spectacol și, timp de o lună cât a fost la Chișinău, și-a ales doar spectacolele dramaturgilor noștri, erau vreo 9. Și zice: «Eu sunt finanțist, nu sunt din domeniul teatrului, am venit la banca dumneavoastră, fac consultări. Dar ca să pot vorbi despre Republica Moldova, să înțeleg specificul, mentalitatea dumneavoastră, problemele dumneavoastră, speranțele, eu am avut nevoie să privesc spectacole ale dramaturgilor dumneavoastră. Exemplul acestui japonez m-a făcut să-mi restartez toată viziunea mea asupra a ceea ce se întâmplă cu teatrul și cum trebuie să-și formezi repertoriul.”, a dezvăluit Sandu Grecu.

sandu grecu 2

Revenind la „Județul fără caiși”, Sandu Grecu spune că „Mirel Taloș este unul dintre cei mai obraznici dramaturgi care îndrăznesc să vorbească despre societatea noastră”, pentru că în acest spectacol se vorbește despre perioada ceaușistă și puțini sunt cei care au îndrăznit să scrie cu ironie, sarcastic, satiric despre această perioadă. „Cred că el a reușit. Este un spectacol deosebit. Vreau să asigur că nici actorii nu au avut un asemenea teatru în repertoriu. Este un gen de satiră politic, bazat pe teatru social. Marcel Taloș ne avertizează despre pericolul întoarcerii și nostalgia după Comunism. Această nostalgie există și acum în România.”, spune Sandu Grecu.

Președintele UNITEM a ținut să îl felicite pe managerul Florin Ionescu pentru că a fost primul manager din România care a decis să pună spectacolul în scenă la Reșița, dar și pentru curajul de a alege o astfel de poveste. Sandu Grecu este de părere că includerea în repertoriu este importantă nu numai pentru actorii de aici, dar și pentru spectatorii din Reșița. „Spectacolul nostru este despre monștri și despre atrocitățile socialismului. Pentru Reșița acest spectacol va avea un impact foarte puternic. Îți mulțumesc, Florin, că ai fost atent și ai luat această piesă, ai avut și curajul, pentru că sunt și directori care nu au curajul să riște fiindcă tema este incomodă poate și pentru unii dintre guvernanții actuali, este prea șocantă pentru ei.”

florin ruicu

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

13 actori se vor regăsi în acest spectacol, atât cei tineri, cât și cei cu experiență în Teatrul de Vest. „Avem în față un spectacol-document, o oglindă a vechiului sistem pe care noi, cei peste 40 de ani, l-am prins, chit că eram copii. Personal sunt foarte fericit că am lucrat cu domnul Sandu Grecu pentru că este unul dintre foarte puținii regizori cu care m-am întâlnit și care dau libertate actorului pentru a crea și te aduce pe făgaș doar când o iei prin vișini. Cred cu tărie că asta este calea pentru a putea ajunge la un spectacol cel puțin privibil, dacă nu foarte bun: libertatea de creație a actorului pe care majoritatea regizorilor nu o dau. Sunt convins că publicul reșițean, cel peste 40 de ani, va vedea ca la televizor ce s-a întâmplat și la Revoluție, și înainte.”, a dezvăluit Florin Ruicu.

alexandru moldovan

Dintre actorii mai recent intrați în familia Teatrului de Vest a luat cuvântul Alexandru Moldovan, bucuros că regizorul Sandu Grecu i-a oferit un rol greu, dar onorabil. „A fost o muncă la foc rapid și vreau să le mulțumesc colegilor pentru răbdarea pe care au avut-o cu mine pentru că, având cel mai mult text, mi-a fost foarte greu să îl învăț într-un timp atât de scurt. Sper să vă placă acest spectacol.”

andrada samoila

Toți cei prezenți la conferința de prezentare au fost de acord că finanțarea este una extrem de importantă atât atunci când vine vorba despre o premieră, cât și despre organizarea unui festival internațional, așa cum este „New Wave”. Acest aspect a fost punctat și de Andrada Samoilă. „Eu mă bucur că în sfârșit suntem sprijiniți să facem festivalul ăsta, mă bucur că simt un sprijin din partea Consiliului Județean și că teatrul îmbracă din nou haine de sărbătoare odată cu începerea festivalului și cu această premieră. Nu sunt eu un factor de decizie în acest sens, publicul este. M-am bucurat la repetiții. Am colegi talentați, mă bucur de ei. Sper să fie lucrurile la superlativ.”

sorin fruntelata

Cu simțul umorului mereu la purtător, Sorin Fruntelată a avut o intervenție de final: „Eu nu sunt de acord cu ce spun colegii mei, cu ce spune domnul regizor. Eu sunt în totalitate de acord!”

CITEȘTE ȘI: Reșița deschide scena internațională! A doua ediția a Festivalului „New Wave” aduce spectacole unice la Teatrul de Vest

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/