Județul Caraș-Severin are mai multe mori de apă decât restul României la un loc! Puțini mai sunt localnicii care știu despre ele, însă Asociația Acasă în Banat le-a făcut recensământul.
Timp de patru luni, voluntarii Acasă în Banat au parcurs peste 10.000 de km și au oprit în peste 100 de localități din Caraș-Severin pentru a descoperi morile de apă rămase în județ. În total, la această oră, în județ există 243 de mori de apă: 82 în funcțiune, 47 funcționale, dar oprite și 114 nefuncționale. Morile au fost descoperite, așa cum era firesc, în principal în mediul rural, însă 3 dintre ele se află în Reșița! Este vorba despre moara Juracek, despre o altă moară situată la Moniom, în zona Registrului Auto Român, cunoscută drept moara lui Mustăcilă și despre una plasată în cartierul Cuptoare, oprită în anii ’40, pe ușă fiind menționat anul 1860.
„Am luat legătura cu Primăria Reșița, le-am spus despre moara de la Moniom și au fost foarte interesați de acest lucru. Sperăm să se întâmple ceva cu acea moară”, spune președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan, subliniind că moara lui Mustăcilă poate fi ușor pusă în valoare, aflându-se chiar lângă drumul național, după modelul cascadei Bigăr.
Motivul principal pentru care cele 47 de mori funcționale sunt totuși oprite ține de lipsa apei. Au fost ani secetoși care au dus la o permanentă criză de apă sau s-a schimbat cursul râurilor din cauza viiturilor. Mai sunt și situații în care rândașii nu mai macină. Toate pot fi însă repuse în funcțiune cu eforturi financiare foarte mici din partea comunităților.
Există însă și multe alte zone cu mori de apă de care nici măcar localnicii nu știu mare lucru. Dacă pe buzele tuturor este comuna Eftimie Murgu cu cele 22 de mori, Cornereva deține 32. Sunt mori de apă și în Clisura Dunării, la Sichevița sau Gârnic, dar și la Topleț, Șopotu Nou, Lăpușnicu Mare, Vrani, Berzovia, sau Turnu Ruieni.
Morile, cu o vechime de circa 200 de ani, pot fi transformate cu ușurință în obiective turistice, așa cum se întâmplă în alte țări precum Danemarca. Proprietarii de hoteluri și restaurante aleg să își ridice imobilele în zone cu astfel de mori, oferindu-le turiștilor mâncare gătită cu cereale măcinate la fața locului.
„E o inițiativă benefică, chiar discutam cu președintele Asociației și îi explicam că e foarte bine, ei având și tinerețea, și elanul, și dorința de promovare a acestor mori, care într-adevăr au fost un dar de la Dumnezeu pentru județul Caraș-Severin. Îmi asum faptul că generația mea probabil a dus la distrugerea multora dintre ele, voit sau mai puțin voit, însă pentru faptul că ei doresc, prin acest proiect, în primul rând să le identifice și și-au propus, pentru anul viitor, să obțină fonduri pentru a reabilita o parte dintre ele, cred că merită toate laudele”, a afirmat Ilie Iova, director cabinet în cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin, instituție cofinanțatoare a proiectului „Țara Morilor de Apă” (9.969 de lei reprezentând 50% din sumă, cealaltă jumătate fiind achitată de Asociație).
„Mai există mori, suntem siguri de acest lucru, nu multe, dar noi nu am reușit să le identificăm, având doar frânturi de informații care nu ne-au fost suficiente să ajungem la ele”, a subliniat Radu Trifan.
Conform unei situații centralizate la Muzeul Astra din Sibiu, în anul 1957 existau în Caraș-Severin 608 mori, circa 10% din numărul total din țară. Astăzi, conform recensământului întocmit de Asociația Acasă în Banat, cele 243 de mori din județ reprezintă peste 50% din total.