Scandalurile legate de Programul Operațional Sectorial 1 se țin lanț la fiecare nivel. Consiliul Județean Caraș-Severin prin Aquacaraș a reușit să aducă peste 120 de milioane de euro, doar într-o primă etapă, dar realitatea este cruntă: nu sunt șanse ca banii să fie consumați până la finele anului!
Firmele fantomă înscrise la licitațiile organizate de Aquacaraș au luat în derâdere, probabil, misiunea importantă pe care au avut-o, aceea de a introduce canalizare și apă în toate orașele județului Caraș-Severin. Practic, unii dintre administratorii societăților comerciale câștigătoare au întins la maximum limita răbdării și a tupeului, gândindu-se că este suficient să fie înscriși la Registrul Comerțului să poată câștiga licitația, după care au subcontractat lucrarea. Au avut dreptate! Criteriile au permis astfel de discordanțe. Cel puțin, asta explică oficialii Aquacaraș.
Cele mai grave probleme sunt în orașul Anina, unde lucrările au stagnat pentru că firma câștigătoare s-a evaporat după ce și-a bătut joc de domeniul public. Aquacaraș a organizat încă o licitație, dar este imposibil ca lucrarea să fie gata până la finele anului. Pe lângă ritmul extrem de lent, în alte orașe ale județului primarii se plâng de greșeli de proiectare, cum este Oravița. La Bocșa, refacerile tronsoanelor de drum afectate se fac în bătaie de joc, astfel că primăria refuză să mai elibereze astfel de avize. Probleme similare sunt și la Reșița, doar că administrația n-a luat încă o măsură atât de drastică.
Una peste alta, proiectul este al doilea ca valoare în Caraș-Severin și mai vine unul cu același scop, în care sunt cuprinse mai multe localități. Este vorba despre POS Mediu 2.
„Cu banii de pe POS Mediu 2 vom duce la bun sfârșit proiectul POS Mediu 1”, a precizat Dan Petrescu, directorul SC Aquacaraș SA la cea mai recentă conferință de presă pe care a susținut-o. Astfel, soluția s-a găsit pentru moment, dar ideea cea mai gravă e că ceea ce nu se consumă din proiectul aflat în derulare până la finele anului se pierde. Și în joc sunt sume de ordinul zecilor de milioane de euro!
Pe mai departe, cum se va finaliza POS 2 la rândul său rămâne de văzut. Cert este că la un calcul estimativ suma care se pierde se ridică la 75 de milioane de euro.
Luatii la pxxla pe Naidan , Frunza’nbalegar si majoritatea Masonico/securiste din Jud. Caras . Eu as zice ca sa-i omarati pe toti , datile cu TOPORUL IN CAP lor si intregilor lor familii , punct si sa rezolvat problema .
Cum răspund membrii AGA din AQUACARAȘ?
Cum rămâne cu prețul apei impus de către Acvacaras, un ONG care are profit și are doar 3 angajați?
Cum răspund diriginții de șantier pentru calitatea lucrarilor efectuate și receția lucrării?
Nu se impune un control DNA?
Nu cred că o să se facă lumină in acest caz, la fel cum nu s-a făcut lumină nici în cazul ECOSAL. Ecosal, bani europeni cheltuiți fără finalitate, un tun ca multe altele.