Județele Timiș și Caraș-Severin, amenințate de șuvoaie

explo 1000x200

Precipitațiile abundente din ultimele ore au dus la emiterea unor coduri de atenționare din partea hidrologilor. Județele Timiș și Caraș-Severin riscă să se confrunte cu inundații.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis două coduri de atenționare pentru râurile din Caraș-Severin și Timiș. Codul portocaliu a fost emis la 12.50 și rămâne în vigoare până la ora 18.00. În acest interval, „se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Bârzava – bazin superior, Caraș – bazin superior și mijlociu, județul Caraș-Severin”.

Fenomenele se pot produce cu intensitate mai mare în bazinul superior al râului Caraș.

Codul galben de inundații intrat în vigoare la ora 11.35 rămâne valabil până la ora 20.00. Sunt vizate „râurile mici din bazinele hidrografice: Timiș – bazin amonte S.H. Lugoj, Pogăniș – bazin superior, Bârzava – bazin superior și mijlociu, Caraș, județele Timiș și Caraș-Severin”.

Fenomenele se pot produce cu intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele superioare ale râurilor Bârzava și Caraș.

De asemenea, până miercuri noapte, la ora 3.00, mai bine de jumătate din țară, inclusiv județele Timiș și Caraș-Severin, se află sub cod galben de instabilitate atmosferică accentuată și ploi însemnate cantitativ, așa că atenționările hidrologilor s-ar putea prelungi.

Sursă foto: Arhivă