Judecătorul Nicușor Maldea, un obișnuit al caselor de licitaţii! Cumpăra tablouri din șpagă?!

explo 1000x200

Cercetările amănunţite au scos la iveală faptul că judecătorul Nicuşor Maldea era un împătimit, dar şi cunoscut al caselor de licitaţii, de unde cumpăra tablouri de valoare mare, semnate de autori cu renume, dar şi chiar opere care promiteau pe viitor.

De altfel, judecătorul Tribunalului Caraș-Severin se şi lăuda printre apropiaţi cu isprăvile sale de la licitaţii. Ca atare, tot Tribunalul Caraş-Severin știa ce tablouri are acesta acasă și, mai ales, că achiziționarea lor depășea cu mult veniturile licite.

Printre galeriile de artă preferate ale lui Maldea erau cele deţinute de către SC GALERIILE ARTMARK SRL București, SC LAVA COW SRL București, SC ALIS SRL București și SC GALERIA QUADRO SRL Cluj-Napoca.

În urma unor asemenea licitaţii spumoase, judecătorul Maldea a cumpărat în anul 2012 tablourile intitulate „Nud culcat”, autor Iosif Vasile Gaidoș, și „Natură statică”, autor Alexandru Ciucurencu, contra sumei de 36.900 lei, dar şi tabloul intitulat „Peisaj de iarnă”, autor Jean Cheller, și tabloul intitulat „Space, the final frontier”, autor Șerban Savu, evaluat la 12.000 euro.

Şi în anul 2013 Nicușor Maldea a participat la mai multe licitaţii, fiind interesat de tablourile:

– „Femeie cu pălărie”, autor Theodor PALLADY, preț de pornire 300 euro;

– „La concert”, autor Rudolf SCHWEITZER CUMPĂNA, preț de pornire 300 euro;

– „Coșul cu cireșe”, autor Henri CATARGI, preț de pornire 300 euro;

– „Oraș mediteranean”, autor Gheorghe Vânătoru, preț de pornire 2.500 euro;

– „Liliaci”, autor Nicolae GRANT, preț de pornire 1.500 euro.

 

Maldea nu a aruncat însă cu banii, licitația aducându-i doar patru din cele cinci tablouri, și anume: „Femeie cu pălărie”, „La concert”, „Coșul cu cireșe”, „Liliaci”, iar tabloul Oraș mediteranean, autor Gheorghe Vânătoru, a fost adjudecat de către Vasiu Ioan Radu contra sumei de 12.723 lei. Dar Maldea a primit la schimb, contra a 9.240 de lei, un tablou intitulat „Grădina”, autor Radu Băieș.

Tabloul intitulat „Natură statică cu portocale și flori”, autor Gheorghe Vânătoru, evaluat la 3.000 euro, a fost adjudecat în cadrul unei licitații organizate de SC GALERIILE ARTMARK SRL București contra sumei de 15.893 lei. Şi tot în 2013, la o altă licitaţie, cumpără tabloul „Natură statică cu flori și fructe”, autor Alexandru Ciucurencu, contra sumei de 43.940, 32 lei, la fel ca şi tabloul intitulat „Pomi înfloriți pe Dealul Florii la Baia Mare”, autor Gall Ferenc, care a fost adjudecat contra sumei de 15.391, 98 lei.

Şi luna octombrie 2013 a fost una fructuoasă, căci judecătorul a apucat să-şi cumpere şi tabloul intitulat „Strada din Rouen”, autor Gall Ferenc, contra sumei de 9.451, 8 lei.

banner 970 x 250