Judecătorul Cristi Danileț, în centrul Reșiței: „Viorica Dăncilă crede că poate negocia independența justiției cu magistrații?!”

YouTube video
explo 1000x200

Cunoscutul judecător de la Tribunalul Cluj a fost singurul magistrat întâlnit în această seară în centrul civic al Reșiței, la acțiunea de protest inițiată de societatea civilă față de modificarea legilor justiției prin Ordonanță a Guvernului Dăncilă. Danileț i-a transmis premierului ce are de făcut pentru a opri protestele!

Aproximativ 100 de persoane s-au strâns în piața centrală din Reșița în această seară pentru a-și arăta revolta față de ceea ce fac ministrul Justiției, Tudorel Toader, și Guvernul condus de Viorica Dăncilă. Printre ei și judecătorul Cristi Danileț. „Am venit pentru o întâlnire cu liceenii reșițeni de la «Mircea Eliade». Cu ocazia asta, particip și la o acțiune civică prin care oamenii susțin justiția. În urmă cu o săptămână s-a dat OUG prin care se modifică a patra oară în ultimele șase luni legile justiției. Nu este drept ca într-o noapte să se schimbe tot ceea ce ține de organizarea judiciară. În momentul de față, judecătorii și procurorii sunt ținuți sub amenințarea unor anchete disciplinare demarate de Inspecția unde Guvernul a pus conducerea. De asemenea, magistrații sunt amenințați cu dosare penale de o secție specială inventată de Parlament și care are o conducere desemnată de ministrul Justiției. Atunci am ieșit și noi în stradă să atenționăm că, dacă independența justiției este distrusă și eliminată, atunci nu mai putem vorbi de democrație. Dacă justiția e acaparată, atunci putem să ne facem bagajele și să plecăm din România, că statul ăsta nu se mai poate reface!”, a declarat magistratul.

Danileț transmite, practic, un mesaj de revoltă al majorității magistraților români, care în multe județe din țară vor întrerupe lucrul începând de mâine dimineață. În Caraș-Severin nu s-a anunțat deocamdată nimic, deși colegii din Timiș, de la structurile ierarhice superioare, au protestat încă de acum câteva zile. Motivele ar putea fi printre cele expuse de Cristi Danileț: „Sunt mulți judecători și procurori revoltați de situația din România, dar sunt și unii, fie indiferenți, fie insuficient informați. Și mai există o mică parte care nu au curajul. Semnalul l-a dat Tribunalul Cluj, vineri, când am decis să trecem la măsuri extreme. Evident că sunt forme de presiune care se exercită asupra magistraților, de la presiunea mediatică făcută prin unele televiziuni controlate politic, până la anchetele disciplinare sau penale făcute de organisme în care șefimea este desemnată de către Guvern și ministrul Justiției”.

Judecătorul a explicat pe înțelesul tuturor care sunt efectele Ordonanței de Guvern prin care au suferit din nou modificări legile justiției: „Politicienii vor controla întotdeauna magistrații care pot să facă dosare cu politicieni, cu oameni de afaceri. Nu vor mai fi oameni politici trași la răspundere. Vom avea unii oameni deasupra legii! Miza este controlarea justiției. Fără societate civilă, fără presiune publică până la urmă, Guvernul nu va da înapoi de la acțiunile sale menite să controleze justiția și Parlamentul va legifera în continuare împotriva stantardelor europene”.

Cristi Danileț a răspuns cu această ocazie și invitației premierului Viorica Dăncilă, care își dorește acum să stea de vorbă cu reprezentanții sistemului judiciar din România. Mesajul magistratului este cât se poate de clar: „Viorica Dăncilă crede că poate negocia independența justiției cu magistrații?! Independența justiției nu este un privilegiu al nostru, este un drept al cetățeanului! În al doilea rând nu putem negocia un lucru atât de important. Viorica Dăncilă trebuie să înțeleagă că este greșit ce a făcut, a dat o Ordonanță fără să întrebe magistrații, fără avizul CSM, și această Ordonanță trebuie retrasă. Dacă nu o retrage Viorica Dăncilă cu Guvernul pe care îl conduce, atunci Parlamentul trebuie să o ia de urgență în dezbatere și să o abroge. Magistrații nu au ce negocia cu politicienii!”