Judecătorii se opun vehement eliminării pensiilor de serviciu: „Este propagată în spațiul public o imensă manipulare”

Magistrații din toată țara se opun proiectului de eliminare a pensiilor de serviciu pentru magistrați, care se acordă în momentul de față în cuantum de 80% din valoarea salariului. Judecătorii din Timișoara nu fac excepție, magistrații Curții de Apel Timișoara fiind printre primii care au reacționat.

„Adunarea Generală a Curții de Apel Timișoara a decis să protesteze și să se opună textului de lege privind abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraților care nu sunt nici pensii speciale și nicidecum pensii nesimțite”, a declarat judecătorul Cristian Pup, purtător de cuvânt al Curții de Apel Timișoara.

În susținerea menținerii pensiilor de serviciu, judecătorul a reclamat „o imensă manipulare în legătură cu pensiile de serviciu ale magistraților”. Cristian Pup susține că sumele de la bugetul de stat pentru pensiile acordate judecătorilor, grefierilor și altor categorii nemilitarizate sunt de opt ori mai mici decât sumele acordate pensionarilor care provin din structurile militarizate.

„Din 1992, când avem consacrată pensia de serviciu, care reprezintă 80% din ultimul nostru salariu, o parte este bazată pe contributivitate, iar suplimentar se face și un transfer de la bugetul de stat ca să acopere cei 80%. Suma totală pe 2019 pentru pensiile judecătorilor și procurorilor, care sunt în jur de 3.700, a fost de 450 de milioane de lei”, a subliniat Cristian Pup.

Magistratul Curții de Apel Timișoara, care se putea pensiona, dar a rămas să mai lucreze în sistem, susține în 2019 „întregul efort bugetar pentru susținerea pensiilor de serviciu sau speciale a fost de 9,2 miliarde, din care 8,1 miliarde a fost suportul bugetar pentru pensiile militare de serviciu ale foștilor milițieni, foștilor ofițeri de securitate deveniți ulterior polițiști, membri SRI, SIE, SPP”. „Pentru aceștia efortul bugetar este de 8,1 miliarde pentru anul trecut, iar anul acesta se estimează că va fi 16 miliarde doar pentru ei. Asta în contrapondere cu cei 450 de milioane pentru judecători și procurori și încă pe atât, aproape 500 de milioane de lei, efortul pentru parlamentari, funcționari parlamentari, grefieri, aviatori și diplomați. Practic toată această grupă nemilitarizată a consumat de la bugetul de stat un miliard de lei, iar tot ceea ce este militar a consumat 8,1 miliarde de lei. Acestea sunt cifrele reale”, a mai declarat judecătorul Pup.

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Timișoara a mai arătat că în țările Uniunii Europene pensia magistraților are un cuantum cuprins între 65% și 80% din ultimul salariu. „În Germania, în Spania pensia unui judecător este de 70% din ultimul salariu, în Marea Britanie, Irlanda, Canada, SUA, Noua Zeelandă, Australia, Africa de Sud, judecătorii nu au o pensie. Activitatea lor se întrerupe în momentul în care nu mai pot să facă față fizic sau psihic activității de judecător, dar salariul este plătit până la moarte. Aceasta este situația în țările civilizate. Nu știu cum este în republicile bananiere sau în fostele dictaturi sud-americane. Din păcate, se pare că direcția spre care mergem noi este aceea, nu să rămânem conectați la lumea civilizată”, a mai declarat judecătorul Cristian Pup.

Sursă foto: Pressalert

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/