Judecătorii nu-i mai dau voie să se apropie de Trezorerie! Marcel Lida vrea din nou la borcanul cu miere!

Șeful Trezoreriei Oravița e judecat pentru mari nereguli depistate în instituția pe care a condus-o și le cere cu insistență magistraților să-i permită să-și exercite funcția până la pronunțarea unei sentințe definitive și irevocabile!

Trimis în judecată pentru patru infracţiuni de corupţie, Marcel Lida vrea să se întoarcă înapoi la „butoiul cu miere”, adică ar dori să-şi reia activitatea la Trezoreria Oraviţa, instituţie pe care a prejudiciat-o, după cum susțin procurorii. Concret, Lida e acuzat ca şef al Trezoreriei Oraviţa de abuz în serviciu contra intereselor publice, delapidare, fals intelectual şi uz de fals, pentru că nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu şi a închis ochii la abuzurile colegilor săi, pe care avea obligaţia legală să-i verifice.

Lida a fost iniţial arestat preventiv, apoi plasat în arest la domiciliu, după care, odată trimis în judecată, instanţa a decis să rămână doar cu controlul judiciar. Astfel că Judecătoria Oraviţa, prin sentinţa de prelungire a controlului judiciar, i-a impus mai multe interdicţii, printre care şi aceea de a nu-şi putea exercita funcţia. Cea în care a săvârşit faptele pentru care a fost trimis în judecată, dar şi interdicţia de a părăsi limita judeţului Caraş-Severin!

Lida a contestat sentinţa Judecătoriei Oraviţa la Tribunalul Caraş-Severin, unde i-a cerut judecătorului de drepturi şi libertăţi să-i ridice interdicţia de a părăsi judeţul (conform art. 215 alin. 9 şi raportat la art. 215 alin. 8 din Codul Penal) şi interdicţia de a-şi exercita profesia, avocatul arătând că Lida a avut un comportament exemplar, că a venit la toate termenele de judecată sau la solicitările procurorilor şi că a recunoscut faptele. Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Caraş-Severin a apreciat că, într-adevăr, Marcel Lida a stat o perioadă destul de lungă sub măsuri privative ori restrictive de libertate şi a decis să modifice sentinţa Judecătoriei Oraviţa în sensul că acestuia i se păstrează doar interdicţia de a părăsi ţara.

În schimb, cu privire la a doua cerere, judecătorul de drepturi şi libertăţi nu a fost deloc convins că Lida şi-a schimbat comportamentul şi nu i-a ridicat interdicţia de a-şi exercita funcţia, considerând că încă reprezintă un pericol în acest sens. Sentinţa Tribunalului Caraş-Severin este definitivă.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa susţin că din cercetările efectuate până în prezent rezultă că, în perioada 2007-2013, Maria Moşoarcă, în calitate de referent desemnat pentru emiterea/răscumpărarea certificatelor de trezorerie, Ion Alfredo Chisăliţă, în calitate de casier cu atribuții de gestiune a numerarului de casierie și efectuarea operațiunilor de încasare și plată în numerar, și Marcel Lida, şef birou Trezoreria Oraviţa, cu atribuțiuni în verificarea operațiunilor de răscumpărare a certificatelor de trezorerie, de control al funcționarilor subordonați și al operațiunilor zilnice și periodice ale Trezoreriei Oravița, au întocmit mai multe documente care atestau în fals operațiuni de răscumpărare a certificatelor de trezorerie, însușindu-și la diferite date  în perioada 26.01.2007- 18.01.2013 suma de 422.352,6 lei.

Din cercetările de până acum făcute în dosar rezultă că, la momentul finalizării Rechizitoriului, prejudiciul adus Trezoreriei Statului prin săvârşirea faptelor se ridică la suma de 600.000 lei, întrucât certificatele au produs în continuare dobânzi în favoarea titularilor. Există astfel indicii că valoarea prejudiciului este mult mai mare, întrucât controlul efectuat de Ministerul de Finanțe încă nu este finalizat.

Faptele reies cu claritate din raportul de constatare tehnico-științifică care atestă ieșirile de numerar din Trezoreria Oravița în perioada 26.01.2007- 18.01.2013, precum și ilegalitatea operațiunilor de răscumpărare constând nu numai în lipsa semnăturilor titularilor, ci în special a certificatelor de trezorerie în original. Operațiunile de răscumpărare ilicită rezultă și din audierea celor 74 de martori din declarațiile cărora reiese că nu au solicitat răscumpărarea certificatelor la datele din evidențele Trezoreriei Oravița și se află în posesia certificatelor de trezorerie în original, lucru constatat și de organele judiciare prin ridicarea acestor înscrisuri în copie cu originalul. Toți martorii declară că nu au înmânat nici pentru perioade scurte de timp certificatele de trezorerie altor persoane!

CITEȘTE ȘI: 

Jaf în stil mare la Trezorerie! De opt ani se fură încontinuu!

Din Trezoreria Oravița se fură ca-n codru! Vezi aici prin ce metode!

FABULOS. Bani furați din Trezorerie şi investiți în contrabanda cu țigări!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/