Judecătorii din Caransebeș, solidari cu colegii din țară

Magistrații din Caransebeș se alătură colegilor din țară în demersul lor de abrogare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7, act normativ ce conţine dispoziţii privind organizarea judiciară, statutul judecătorilor şi al procurorilor.

Judecătorii din Caransebeș, întruniţi în Adunare Generală, în 26 februarie, au votat în unanimitate hotărârea Plenului CSM din 25 februarie în vederea emiterii unei solicitări către Guvernul României pentru abrogarea OUG 7 din 2019, informează Adrian Pîțu, judecător delegat în cadrul Biroului de Informare și Relații Publice din cadrul Judecătoriei Caransebeș.

Judecătorii din țară sunt de părere că s-a încălcat astfel principiul cooperării loiale între puterile statului, nedându-se posibilitatea autorităţii judecătoreşti de a-şi exprima într-un termen rezonabil punctul de vedere cu privire la modificarea unor dispoziţii legale, ţinând de principii ce vizează organizarea judiciară, cariera judecătorilor şi procurorilor, independenţa acestora, drepturile şi obligaţiile lor.

Potrivit acestora, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă într-o manieră care relevă „îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor constituţionale şi nesocotirea dreptului magistraţilor de a-şi spune punctul de vedere cu privire la modificări importante ale legilor justiţiei, în condiţiile în care majoritatea acestor modificări nu justificau urgenţa emiterii unui act normativ. Puterea executivă a procedat în acest fel de mai multe ori pe parcursul ultimilor ani, în pofida poziţiei exprimate de magistraţi, adoptând, pe calea ordonanţei de urgenţă, dispoziţii legale pentru modificarea, eliminarea sau atenuarea unor prevederi ce reflectau principii cu efecte importante pentru sistemul de justiţie şi, pe cale de consecinţă, pentru cetăţeni”.