Judecătoria Moldova Nouă n-a scăpat de desființare. Figurează pe lista Ministerului Justiției!

Chiar dacă momentan instanța de judecată a scăpat de lacătul pus pe ușă, șansele să dispară de pe harta justiției românești sunt extrem de ridicate. Asta, mai cu seamă că numărul cauzelor se menține scăzut.

Ministrul Justiției a declarat la Reșița că se ia în calcul foarte serios desființarea Judecătoriei Moldova Nouă. Robert Cazanciuc a explicat că există un proiect de lege, inițiat de CSM împreună cu Ministerul Justiției, care a trecut de Camera Deputaților, unde a obținut un vot unanim împotriva proiectului de act normativ, dar speranțele sunt acum la Senat.

„Se află în momentul de față la Senat și încercăm o formă de compromis cu membrii Senatului să revizuim puțin această listă, în sensul de a aduce date la nivelul anului 2014. Proiectul a pornit pe 2012, 2013 până la jumătate și atunci sunt câteva evoluții, în sensul că la anumite instanțe a crescut încărcătura, la altele a scăzut. Instanța aflată pe listă din Caraș-Severin se menține constant cu un număr foarte mic de cauze. Nu e un scop în sine desființarea unei instanțe de judecată, dar cu siguranță nu poate funcționa cu un om sau cu doi oameni. Pentru ca cetățeanul să aibă parte de un act de calitate, o instanță mică trebuie să aibă minim 5 oameni. Acolo unde constați că într-un număr foarte mare de ani nu reușești să aduci oameni, e de preferat să mergi la o instanță mai mare, a concluzionat ministrul, care e de părere că instanța nu este ca un spital, iar prin urmare nu e obligatoriu să fie aproape de casă, ci important e ca oamenii să aibă parte de soluții predictibile și de o justiție de calitate.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

„Este inuman să ceri unui judecător să facă toate aceste lucruri și atunci soluția este să ai instanțe mai mari, cu judecători specializați în care oamenii să aibă garanția că pot să aibă o soluție predictibilă. Sper să găsim o soluție de compromis la nivelul Senatului și din cele 30 de instanțe aflate în acest moment în acest proiect de act normativ să rămână undeva, cred, în jur de 15. Asta ar însemna câteva sute de locuri de judecători, de procurori, de grefieri ce ar putea fi redistribuite în sistem la instanțele destul de încărcate”, a spus Robert Cazanciuc.

banner 970 x 250