Trimis în judecată pentru abuz în serviciu, primarul suspendat din Băile Herculane susține că nu e vinovat cu nimic, că a procedat corect şi că e acuzat fără probe!
Nicuşor Vasilescu a apărut din nou în faţa Tribunalului Caraş-Severin, de astă dată la judecătorul de cameră preliminară, care s-a pronunţat asupra Ordonanţei Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin prin care îi fusese prelungit cu 60 de zile controlul judiciar. Atât lui, cât și Aureliei Dumitrache, secretarul Consiliului Local Băile Herculane. Judecătorul de cameră preliminară a menţinut ordonanţa procurorilor, inclusiv interdicţia impusă lui Vasilescu de a nu-şi exercita funcţia de primar.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin a finalizat rechizitoriul în cauză şi l-a trimis, spre soluţionare, Tribunalului Caraş-Severin. Sunt trimişi în judecată Nicuşor Vasilescu, primarul staţiunii Băile Herculane, Aurelia Dumitrache, secretarul CL Băile Herculane, Valeriu Verbiţchi, om de afaceri din staţiune, şi mâna dreaptă a acestuia, Ion Crăciunescu.
„Am aflat că sunt trimis în judecată din presă, nu am văzut rechizitoriul, înţeleg că urmează să ne fie comunicat. Pot să vă spun că nu sunt vinovat, că se susţin la dosar lucruri pentru care nu sunt probe. Nu înţeleg, în cazul meu, unde este abuzul. După ce voi vedea şi eu rechizitoriul voi putea să vă spun mai multe. Dar nu sunt vinovat cu nimic. Am fost verificat de ANI, am primit răspuns că nu au găsit nimic în neregulă. Dar am sesizat şi noi multe procurorilor şi acele sesizări stau, încă, în sertar”, ne-a declarat Vasilescu înainte de a intra în sala de judecată.
Edilul crede că este o acţiune concertată împotriva sa, fără probe concrete şi spune că acuzaţiile sunt extrem de forţate. Cel mai probabil, acesta spune că a deranjat pe cineva şi acum suportă consecinţele, în timp ce staţiunea este lăsată să moară. El a reamintit că este singurul primar care a „îndrăznit” să-l amendeze de două ori cu câte patru miliarde de lei pe Iosif Armaş, pentru starea deplorabilă a clădirilor din centrul istoric al staţiunii. Armaș e considerat distrugătorul Băilor Herculane și tot el este cel care l-a înfundat pe judecătorul căruia îi dăduse mită pentru a rezolva favorabil dosarul de insolvență al firmei sale, SC Argirom Internațional. O bombă în acest dosar este punerea sub acuzare a milionarului Valeriu Verbiţchi şi a directorului acestuia, Ioan Crăciunescu, acuzați de sprijinire a abuzului în serviciu.
Procurorii îl acuză pe Verbiţchi de faptul că „a înlesnit, cu ştiinţă, exercitarea în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu ale primarului în legătură cu corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, în sensul că a încheiat contractul de schimb nr. /03.09.2012 cu Primăria Oraşului Băile Herculane, prin care a preluat terenul de 4002 m.p. şi a cedat numai clădirea [Băilor Neptun], cunoscând valoarea reală a terenului (chiar din evaluarea pe care a prezentat-o el la Băile Neptun, unde valoarea a fost de 32 euro /mp, iar terenul pe care l-a dobândit de 4002 mp a avut o valoare aproximativ de 15 Euro/mp), bunurile imobile care au făcut obiectul schimbului fiind subevaluate. A sprijinit modul abuziv de tranzacţionare a bunurilor imobile aparţinând oraşului Băile Herculane, aducând o vătămare a intereselor legitime ale oraşului, în sensul că, în perioada aprilie-mai 2015 împreună cu [Crăciunescu Ioan], la solicitarea primarului, au fost de acord să renunţe la participarea la licitaţia publică organizată pentru achiziţionarea aceluiaşi imobil clădire B. N. de la Oraşul Băile Herculane, deşi doreau acest lucru. În perioada 2013-2014, a susţinut demersurile primarului V N cu ocazia înstrăinării bunului imobil – teren, înscris în CF nr. Băile Herculane, în suprafaţă de 1349 m.p., pe care l-a achiziţionat la preţul de 20,5 euro metrul pătrat, în contextul în care [Valeriu Verbiţchi] a solicitat prin adresă cumpărarea terenului la prețul de evaluare, având cunoștință de valoarea reală a unui teren în zona centrului istoric, întrucât, în proximitatea terenului de 1349 mp aferent complexului A. corp C (vis-a-vis), V V a dobândit în luna iulie 2013, cu aproximativ 3 luni înainte de evaluarea care a stat la baza vânzării în cauză, prin intermediul unei executări silite, la Biroul Executorului Judecătoresc Ț M, [Hotelul Ferdinand], unde, în evaluarea făcută terenul este evaluat la 60 de euro/mp”.
Importante sunt şi declaraţiile fostului prefect, Gheorghe Ţunea, care în 2012 susţinea că a fost demis din funcţie de guvernul Mihai Răzvan Ungureanu la insistenţele lui Vasilescu şi Iancu Simion Simi. Ţunea spunea că pe Vasilescu l-ar fi iritat faptul că Instituţia Prefectului ar fi anulat pentru nelegalitate „şase hotărâri de consiliu local. Cele mai importante hotărâri le-am anulat, nu mai ştiu câte exact. Dar ştiu că şase sunt mai importante şi toate au ca scop dezmembrări de terenuri în staţiune, terenuri proprietate a Statului. Inclusiv cele de la Hotelul Ferdinand”, declara atunci Gheorghe Ţunea.
Rămâne de văzut dacă judecătorul de cameră preliminară va aviza de legalitate rechizitoriul întocmit în cauză, despre care primarul Vasilescu spune că are multe probleme de procedură, sau îl va trimite, pentru refacere şi intrare în legalitate, la Parchet. Dar această decizie urmează să fie luată la un alt termen de judecată.