Cererea mare de forță de muncă necesară firmelor și societăților care își desfășoară activitatea în orașul de la granița cu Serbia, l-a determinat pe primarul Darius Postelnicu să își exprime îngrijorarea privind posibilitățile de identificare a celor interesați să muncească în oraș.
„Noi ne aflăm într-un triunghi al Bermudelor, fiindcă forța de muncă este împărțită cu Timișoara și Sânicolau Mare. Ne confruntăm și cu migrarea populației către alte zone și de aceea insistăm să atragem cât mai multe investiții”, a menționat primarul Jimboliei, prezent la festivitățile organizate cu prilejul aniversării a 20 de ani de la înființarea firmei Adient, cunoscut producător de scaune utilizate în industria internațională de automotive.
„Este o zi de sărbătoare în orașul nostru, rar se întâmplă ca o firmă cum este Adient să crească în 20 de ani atât de solid, să devină unul dintre cei mai mari contributori la bugetul local, să se implice în viața comunității atât prin proiecte sociale cât și prin proiecte culturale, învățământ și sănătate. Am fost parteneri, noi administrația locală și Adient, care a investit în spitalul din Jimbolia, în atelierele Liceului din oraș astfel încât astăzi, elevii fac practică la firma care a absorbit până la pandemia de Corona virus, peste 1.000 de angajați. Sigur că mai sunt și alți investitori de anvergură, mă gândesc la Sumida dar și la alte firme care au avut un impact pozitiv asupra comunității jimboliene. La Sumida s-a lucrat chiar și în patru schimburi cu peste 2.000 de angajați, dar pandemia a reconfigurat viața și desigur producția în această firmă. Insistăm să atragem astfel de investiții” a precizat primarul Darius Postelnicu, conștient de problema pe care o știu și investitorii. Este vorba despre lipsa forței de muncă. Și la această fabrică vin muncitori din localitățile învecinate, care au transportul asigurat.
S-ar părea că apropierea de granița cu Serbia creează un avantaj, însă primarul a adus precizările cuvenite: „Putem dezvolta doar proiecte transfrontaliere cu finanțare europeană, care ne avantajează, dar dintr-o altă perspectivă, aceea a atragerii de forță de muncă, ne încurcă. Suntem oarecum izolați pe această latură, legislația în domeniul muncii nu este încă atât de permisivă încât să putem primi persoane din Serbia să lucreze la noi. Iar cât privește interesul concetățenilor pentru joburi în țara vecină nu se pune problema, zona noastră este mult mai ofertantă decât în proximitate.”
Jimbolia are o populație de peste 10.000 de locuitori, însă cifre exacte vor fi date publicității după transmiterea rezultatelor recensământului efectuat recent.