Jaro Marșalic – propunere legislativă pentru persoanele cu dizabilități

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Deputatul Jaro Marșalic se numără printre cei 6 parlamentari care au inițiat o propunere legislativă prin care persoanele cu dizabilități ar putea fi sprijinite în integrarea pe piața muncii.

Este cunoscut faptul că în România persoanele cu dizabilități își găsesc mai greu un loc de muncă. Țara noastră se află mult sub media celorlalte țări ale Uniunii Europene. Cele mai multe persoane cu dizabilități care nu sunt angajate au vârste cuprinse între 20 și 64 de ani. Acest lucru arată că este nevoie de politici de susținere pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, politici care nu pot fi înfăptuite fără susținere financiară.

O sursă nevalorificată pentru acest scop provine chiar din sumele plătite de către angajatorii cu mai mult de 50 de angajați care nu au reușit să angajeze 4% persoane cu dizabilități, conform prevederilor din legea nr. 448/2006. Angajatorii, în prezent, virează sumele rezultate în urma acestei penalizări la bugetul de stat și nu cum ar fi normal într-un fond specific sau evidențiate separat în bugetul asigurărilor de șomaj pentru a fi utilizate pentru implementarea unor programe specifice pentru persoanele cu dizabilități. Altfel spus, sumele plătite de angajatorii care nu au angajați cu dizabilități potrivit legii nu sunt direcționate către persoanele cu dizabilități. Există deja un exemplu în acest sens, anume Fondul pentru garantarea creanțelor salariale, care poate fi util ca argument pentru evidențierea separată a sumelor colectate ca urmare a acestor obligații stabilite de Legea 448/2006 plătite de angajatorii care nu încadrează 4% persoane cu dizabilități.

Propunerea legislativă al cărei inițiator este și Jaro Marșalic are în vedere direcționarea sumelor plătite de către angajatorii care nu au angajat cel puțin 4% persoane cu dizabilități din totalul angajaților către un fond specific, gestionat prin bugetul asigurărilor de șomaj, realizat prin evidențierea separată a sumelor astfel încasate, pentru a fi utilizate doar pentru politici/programe de angajare a persoanelor cu dizabilități. Se pot propune programe de integrare profesională a persoanelor cu dizabilități, dar și proiecte de stimulare a mediului de afaceri în vederea angajării acestora. Fondul ar urma să fie gestionat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Banner Forta Dreptei tm 1000x100 1000x100 (4)

Proiectul propus nu presupune cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat și nici stabilirea de noi obligații pentru contribuabili.

Propunerea legislativă urmează să fie prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/