Senatorul PNL Marcel Vela a semnat pe listele Inițiativei cetățenești de modificare a Constituției, în sensul interzicerii persoanelor condamnate penal în instituții de stat sau în funcții politice, dar anunță încă de pe acum un mare eșec. De câștigat ar avea doar USR-ul!
Președintele liberalilor cărășeni susține că el și colegii săi de partid au făcut ceva mult mai important decât o acțiune de strângere de semnături, așa cum face USR-ul acum. Se întâmpla asta în urmă cu trei ani, înainte de alegeri. „Am semnat încă de la început, de când era la nivel parlamentar. Noi am susținut «Fără penali în funcții publice» înainte ca USR-ul să genereze această petiție, pentru că noi, în consiliul național de acum 3 ani, în 2015, la Pitești, am votat în unanimitate zece condiții pentru a accede în funcții publice. Cele zece condiții implică absolut ceea ce spune într-o metaforă frumoasă «Fără penali în funcții publice». Noi nu alergăm după semnături acum ca alte partide, că nu vreau să vorbesc de USR, dar noi am aplicat-o din 2015, drept dovadă că, din 2016, la alegere la Primăria Târgu-Mureș nu a mai candidat primarul Florea, că avea dosar penal, la alegerile de la Brașov nu a mai candidat primarul care era din partea noastră și avea dosar penal. Nu a mai candidat domnul Ludovic Orban, președintele partidului! În 2016 martie a avut dosar penal, nu a mai candidat la Primăria București. Deci nu adunăm semnături. Părerea mea este că e o chestiune populistă, e doar o mișcare de imagine a URL-ului”, a declarat Marcel Vela pentru expressdebanat.ro.
Liberalul mai spune că nici măcar atingerea pragului de semnături necesar modificării legii, așa cum spune Constituția, nu ar ajuta prea mult. Și asta pentru că actuala coaliție de guvernare are pârghiile necesare pentru a amâna o astfel de interdicție: „Dacă se adună semnăturile necesare, sunt atâția pași de făcut… Dacă îi facem pe hârtie, în actuala conjunctură politică se termină legislatura și nu trece. Sună frumos. Dacă nu semnezi cică ai fi împotriva noastră, dar părerea mea este că e o mișcare de a aduna voturi și de a-și face campanie electorală. Ca partid, noi am aplicat încă din 2015 și, repet, Florea, Orban, Motreanu s-au retras, Scutaru, mai mulți colegi care aveau dosare penale”.