JAF ÎN PATRIMONIUL ROMÂNIEI. Bijuteriile arhitectonice din Băile Herculane, luate cu „doi lei” de caransebeșenii Beatrice și Iancu Hrelescu!

Turismul din Caraș-Severin e astăzi la pământ și pentru că Băile Herculane sau Muntele Semenic, spre exemplu, au ajuns pe mâna unor infractori dovediți, care n-au avut niciodată intenția de a dezvolta stațiunile obținute pe nimic, ci au urmărit doar să dea tunuri imobiliare imediate. De milioane de euro!

Perla Banatului”, așa cum era cunoscută cândva stațiunea de pe Valea Cernei, a ajuns în proprietatea unui fost portar de hotel, ca urmare a privatizării scandaloase din vremea ministrului PSD Dan Matei Agathon. Privatizare despre care s-a tot scris. Din păcate, doar în presă, nu și în vreun rechizitoriu al procurorilor. Ca și cum nu ar fi fost suficient că a ajuns bijuteria unui penal ca Iosif Armaș, stațiunea a fost vândută mai departe, la bucată, în cele mai multe cazuri, tot unor indivizi cu interese obscure, penale. Printre foarte mulți, aici îi putem aminti și pe soții Hrelescu din Caransebeș, Beatrice Astrid și Iancu, acesta din urmă cunoscut drept „Iancu din Valea Cenchii”.

Ambii vizați de procurorii DIICOT într-un dosar în care sunt instrumentate fapte de delapidare, abuz în serviciu, spălare de bani, înșelăciune, divulgarea informațiilor secret de serviciu sau nepublice, toate acestea ca urmare a unei acțiuni demarate de Serviciul Județean Anticorupție Caraș-Severin al DGA.

Împrumuturi penale

În cadrul unui plan de sustragere a bunurilor în interes propriu de către Iosif Armaș, începând cu anul 2008, susțin procurorii, SC HERCULES SA a contractat împrumuturi de la mai multe persoane fizice, printre care și Beatrice Astrid Hrelescu, în baza unor contracte de împrumut care constituiau titluri executorii, cu dobânzi anuale mult mai mari decât dobânda legală. În cazul împrumuturilor acordate de Beatrice Astrid Hrelescu există suspiciunea rezonabilă că dobânda a fost ascunsă sub forma acordării unor împrumuturi anterioare autentificării contractului de împrumut, iar la data autentificării s-a remis doar suma efectivă, sumă care a fost remisă personal reprezentanților SC HERCULES SA, au reținut organele de anchetă.

Bijuterii arhitectonice, gaj pentru împrumuturi fictive

Împrumuturile de la persoanele fizice erau garantate cu bunurile societății, fără a avea în acest sens Hotărârea AGA. În plus, nu exista o stare de necesitate certă, întrucât în luna decembrie 2007 când au fost contractate o parte din aceste împrumuturi, conducerea administrativă a încasat salarii și prime foarte mari. Cu alte cuvinte, acele împrumuturi nu erau necesare, nu se justificau în vreun fel. Evident, nu au putut fi restituite în termenul stabilit, termen de altfel, foarte scurt, notează procurorii, iar, în final, au dus la executarea unor imobile aparținând SC HERCULES SA prin intermediul executorilor judecătorești. Sumele de bani împrumutate au fost remise, în cea mai mare parte a tranzacțiilor, direct reprezentanților SC HERCULES SA, iar, în situații de urgență, care impuneau achitarea unor debite, acestea erau transferate direct în conturile creditorilor. Există astfel suspiciunea rezonabilă că sumele de bani remise direct reprezentanților societății lui Iosif Armaș au fost însușite, în mare parte, de către aceștia.

Grota Haiducilor, executată silit

Prin încheierea unor contracte de împrumut, urmate de executarea imobilelor, Beatrice Astrid Hrelescu a intrat în posesia imobilului – Pădure în Domogled cu Fabrică de Gheață și a imobilului – Pădure la Cerna cu restaurant GROTA HAIDUCILOR”. La data de 21.03.2008, la două zile după deschiderea procedurii de insolvență a SC Argirom Internațional SA, Filip Răiescu, fiul directorului general al SC HERCULES SA, prin avocatul Dorin Marescu, a încheiat cu femeia din Caransebeș un contract de cesiune potrivit căruia aceasta urma să încaseze 262.814 lei de la SC HERCULES SA. „Acest contract a stat la baza executării silite în dosarul execuțional în care, la data de 29.05.2008, numita Paraschiva Marescu (mama lui Dorin Marescu) a dobândit, la licitație, cu suma de 51.500 lei, imobilul Pădure în Domogled cu Fabircă de Gheață. Astfel, având în vedere legătura dintre persoanele care au încheiat aceste acte și care au dobândit bunul, precum și faptul că Beatrice Astrid Hrelescu nu a plătit de îndată contravaloarea cesiunii de creanță, având un termen de 1 an (de la cesiune), coroborat cu perioada scurtă de executare silită (aproximativ 2 luni de la cesiune) există suspiciunea rezonabilă că Filip Răiescu (fiul) nici nu a procedat la împrumutul efectiv al sumei de bani în decembrie 2007 către SC HERCULES SA, actele întocmite în cauză fiind fictive, doar pentru a justifica executarea silită a imobilului respectiv, au stabilit procurorii DIICOT. În 21.08.2008, Beatrice Astrid Hrelescu a dobândit imobilul – Pădure la Cerna cu restaurant „GROTA HAIDUCILOR”, pentru doar 585.000 lei. Deși prețul figurează ca fiind achitat integral, în actul de adjudecare nu se specifică modalitatea de plată. Ulterior, soții Hrelescu, Beatrice și Iancu, vând mai departe directorului economic al SC HERCULES SA, Gavril Adamescu, pădurea și „GROTA HAIDUCILOR”, contra sumei de 215.000 lei.

Preț triplat peste noapte

În ianuarie 2008, SC HERCULES SA, de data asta prin directorul executiv Ilie Iova, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, în prezent consilier al președintelui Silviu Hurduzeu, a semnat cu aceeași Beatrice Astrid Hrelescu contractul de ipotecă execuțională prin care a garantat un împrumut de 150.000 de lei, care ar fi fost dat în 2007 de aceasta, cu imobilul – Birouri IBTH. În aceeași zi, rețin procurorii, Iova a mai încheiat un contract cu femeia ce dispunea de atâția bani lichizi. Un contract de împrumut cu ipotecă execuțională prin care SC HERCULES SA este împrumutată cu suma de 100.000 de lei, împrumut garantat de asemenea, cu imobilul – Birouri IBTH. 30.000 de lei au fost plătiți prin cont, iar suma de 70.000 de lei ar fi fost primită în numerar. Și de data aceasta, afacerea miroase urât. La aproximativ o lună de zile de la cele două contracte, Beatrice Astrid Hrelescu solicită executarea silită aferentă acestora. Și, pe principiul simplu ca bună ziua, în 29 aprilie 2008, Hrelescu a dobândit clădirea IBTH contra sumei de 273.000 lei. Ulterior, Beatrice Astrid și Iancu Hrelescu vând imobilul clădire IBTH către SC EXCAV-PROD SRL, reprezentată de controversatul om de afaceri caransebeșean, Axente Obrejan, zis Arabela, cu suma de 200.000 de euro. Aproximativ 830.000 lei, un preț de peste trei ori mai mare decât prețul la care a fost achiziționat! Apoi imobilul a mai schimbat doi proprietari, astăzi fiind în proces de reabilitare.

Bani direct în buzunarele oamenilor lui Iosif Armaș

gif card de energie dacus 1000x100

În iunie 2008, SC HERCULES SA s-a împrumutat din nou la Beatrice Astrid Hrelescu cu suma de 720.000 lei. „Suma de bani a fost remisă în parte la o dată anterioară contractului, astfel: suma de 306.000 lei a fost împrumutată la 08.05.2008, suma de 54.000 lei a fost împrumutată la data de 16.05.2008, iar suma de 360.000 lei a fost împrumutată la momentul încheierii contractului, adică la data de 18.06.2008. Pentru această sumă SC HERCULES SA a garantat cu bunurile societății. Niciuna din cele trei sume împrumutate nu reiese că a fost depusă în cont, existând suspiciunea rezonabilă că sumele au fost însușite direct de reprezentanții SC HERCULES SA”, notează procurorii DIICOT.

Clădiri de patrimoniu, la preț de chilipir

După același scenariu ca în cazul clădirii IBTH, după aproximativ o lună, societatea lui Iosif Armaș a fost executată silit pentru imobilul „Băi Termale APOLLO” de către SC EXCAV PROD SRL reprezentată de Axente Obrejan, care a fost ales la data de 30.05.2009 de către AGA SC HERCULES SA membru în consiliul de administrație. În noiembrie 2008, SC HERCULES SA a fost executată silit, pe lângă Băile Termale APOLLO și pentru imobilele „Spital pentru militari și ofițeri – PAVILION 4și Sanatoriul medical Balnear – PAVILION 3”, iar cu o lună mai devreme pentru imobilul „Baia Termală HEBE”. Tot de către Beatrice Astrid Hrelescu, prețul de adjudecare fiind de doar 68.000 lei (aproximativ 18.000 de euro)!

Ulterior, aceasta și soțul ei Iancu Hrelescu au vândutBaia Termală HEBE” către SC EXCAV-PROD SRL, firma lui Obrejan, cu suma de 200.000 de euro. Un preț de aproximativ 12 ori mai mare decât prețul la care a fost achiziționat!

Organele de cercetare penală au descoperit și un alt contract, din mai 2008, prin care Beatrice Hrelescu împrumută SC HERCULES SA prin Ilie Iova cu suma de 286.875 lei. Banii ar fi fost dați în perioada 18.04.2008 – 01.05.2008 (anterior încheierii actului), împrumutul fiind garantat cu bunurile societății. Și acest contract de împrumut a stat la baza executărilor silite”, adaugă procurorii.

Au prăduit tot!

În fapt, persoane potente financiar, care dispuneau de fondurile bănești necesare creării unor titluri de creanță fictive care să ducă la executarea silită a imobilelor, cum ar fi Beatrice Astrid Hrelescu, Valeriu Verbițchi sau Mihail Cionca, au susținut activitatea de înstrăinare a activelor SC HERCULES SA, activitate infracțională gândită și organizată de Iosif Armaș, care s-a derulat până le epuizarea activelor societății. În acest sens, începând cu luna decembrie 2007, Beatrice Hrelescu a sprijinit grupul infracțional, participând la crearea cadrului aparent legal care a condus la însușirea pentru membrii grupului sau pentru alții a unui număr de șapte imobile aparținând SC HERCULES SA.

Deși a conștientizat impasul financiar și imposibilitatea de a-și recupera banii în mod efectiv, a participat la încheierea unui număr de trei contracte de împrumut și un contract de cesiune a unui contract de împrumut, fiind deasemenea încheiat și un contract de ipotecă, acte care au stat la baza executării silite a unui număr de șapte imobile aparținând SC HERCULES SA. A transferat bunurile dobândite, prin contracte de vânzare-cumpărare, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, unele dintre ele ajungând în posesia unor membri ai grupului în mod direct (Restaurant ”Grota Haidiucilor” la Adamescu Gavil) sau în mod indirect, fiind vândute către SC EXCAV PROD SRL reprezentată de Axente Obrejan Axente, care la rândul său le-a vândut lui Verbițchi Valeriu. Prețul de vânzare a unui bun a fost și de aproximativ 12 ori mai mare decât prețul de adjudecare la executarea silită”, au concluzionat procurorii DIICOT.

Beatrice Astrid Hrelescu, care a sprijinit în acest mod gruparea infracțională în promovarea unor executări silite fictive sau în promovarea unor vânzări la un preț subevaluat determinând astfel scoaterea unor bunuri din patrimoniul societății, e cercetată penal pentru mai multe fapte de complicitate la infracțiunea de delapidare, în concurs real de infracțiuni.

În noiembrie anul trecut, DGA Serviciul Județean Caraș-Severin și DIICOT Caraș-Severin au pus cătușe și pe mâinile lui Iancu Hrelescu, care și-ar fi băgat nevasta la înaintare în toate tranzacțiile penale cu clădirile de patrimoniu din Băile Herculane.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/