ISU: Suntem în aer în caz de vreo nenorocire!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Semenic”, din Caraş-Severin, duce lipsă de o serie de echipamente cu care ar putea monitoriza eventualele accidente petrecute în judeţ. O parte din probleme ar putea fi rezolvate cu ajutorul fondurilor europene.

Pe lângă faptul că există şase localităţi cărăşene fără niciun sistem de alarmare electric, lucru care arată un mare dezinteres din partea administraţiilor şi a consiliilor locale din cadrul primăriilor respective, ISU Caraş-Severin se confruntă cu o altă problemă mai veche. Este vorba de lipsa unei sirene centralizate în punctul de comandă al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau la Centrul Operaţional Judeţean.

,,Se încalcă prevederi legale din 2006. Am avut discuţii în anul 2013 cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, dar şi la nivel de Prefectură să ne ajute, întrucât au această obligaţie. Ne-am propus ca anul acesta să realizăm un sistem centralizat de înştiinţare-alarmare în Caraş-Severin cu eventualele fonduri europene, fie prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, fie prin Programul Operaţional 2014-2020”, a declarat colonel Ilarie Buşe, adjunct al inspectorului-şef al ISU Caraş-Severin.

Adăposturi în caz de dezastre

Reprezentanţii instituţiei au purtat discuţii cu mai marii de la centru şi în ceea ce priveşte necesitatea locuinţelor modulare în caz de vreo nenorocire. ,,Se caută soluţii ca din bani europeni să fie asigurat judeţul cu 30, 40 sau 50 de containere, locuinţe modulare, în caz de incendii sau explozii, în condiţiile în care anul trecut chiar a fost nevoie. Există locuri unde pot fi depozitate, important e să le avem, pentru că pot asigura adăpost pentru persoanele care nu au, pentru o perioadă nedeterminată. Judeţul are nevoie neapărat de adăpostire de aproximativ 196.000 de persoane, capacitatea totală fiind de aproape 82.000 persoane, adică aproximativ 42%”, a adăugat colonel Ilarie Buşe.

Pe lângă acestea, oraşele Caransebeş, Oraviţa, Anina şi Oţelu Roşu duc lipsă de centrale de alarmare, nedeţinând, totodată, mijloace de alarmare mare, respectiv sirenă şi cofer. În ceea ce priveşte punctele de comandă, cu această problemă se confruntă Bocşa, Anina, Oraviţa, Moldva Nouă şi Băile Herculane. Printre aspectele negative ale ISU Caraş-Severin se numără şi lipsa instalaţiilor de filtro-ventilaţie, precum şi a semnelor distinctive de protecţie civilă de pe unele adăposturi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/