,,Închiriază” scafandri la fiecare înec. Criza nu a trecut încă la ISU Semenic!

Pentru un județ cu lacuri şi râuri,  mărginit de fluviul Dunărea, lipsa de scafandri ar trebui să fie un semnal de alarmă.

Deși scafandrii nu ar putea să ajungă la timp să salveze vieți, prezența lor în cadrul unui inspectorat, dotat de altfel cu echipamentele necesare pentru intervenții, ar fi necesară. În ultimii doi ani două cazuri au solicitat intervenția specialiștilor în scufundări. Este vorba despre tânărul Mircea Petrescu, caz petrecut în vara lui 2012, când în urma unui accident acesta a plonjat în lacul Gozna și nu a mai ieșit la suprafață, și de cazul zguduitor din Dognecea când un alt tânăr, certat cu viața, a ales cea mai ușoară cale de scăpare și s-a aruncat în lacul din localitate. În ambele cazuri, cei care au venit să caute trupurile neînsuflețite au fost echipajele de scafandri de la Timiș și Arad.

Șeful ISU „Semenic” explică de ce există dotarea necesară, dar lipsește personalul calificat pentru a folosi acele echipamente. „Am primit echipamentul pentru cinci scafandri din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dar nu am avut personalul calificat. Din păcate, nu avem fondurile necesare pentru cursul de formare în acest domeniu”, a precizat Titus Susan. Pregătirea scafandrilor se face într-un singur loc, la Centrul de Scafandri din Constanța, și durează un an de zile. Pentru a participa în cadrul unei acțiuni este nevoie de trei specialiști în scufundări, deoarece aceștia acționează întotdeauna în grup.

Din cauza lipsei de personal calificat, ISU „Semenic” a hotărât să doneze cele cinci echipamente către instituții din județe cu risc mai mare la incidente în apă, cum este județul Mehedinți. Așadar, pentru viitor operațiunile de recuperare a persoanelor din apele cărășene se vor desfășura în continuare cu echipaje din alte județe.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/