Istoricul Valeriu Leu veghează Muzeul Banatului Montan din Reșița!

Ediția din acest an a Zilelor Palatului Cultural îl celebrează pe poetul reșițean Ion Chichere, însă în acest weekend a fost adusă în atenția locuitorilor o altă figură contemporană marcantă: cea a istoricului dr. Valeriu Leu.

Acțiunea, care s-a derulat în curtea muzeului din oraș, a fost una extrem de emoționantă, cei prezenți împărtășind gânduri și idei despre unul dintre cei mai de seamă istorici reșițeni. Comparat cu marile personalități din domeniu, Valeriu Leu a plecat în neființă în 2009, însă memoria acestuia a rămas vie atât pentru apropiați, cât și pentru oficialii județeni sau angajații muzeului pe care l-a condus ani buni.

Așadar, din inițiativa președintelui Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde, în curtea muzeului a fost dezvelit bustul din bronz al istoricului. Sculptorul Ioan Prodan a lucrat zile în șir, iar rezultatul muncii și al talentului său i-a uimit pe toți cei prezenți la acțiune.

„Pentru mine a fost o provocare importantă această comandă din punct de vedere profesional. Am lucrat și cu emoție, pentru că am fost prieten cu Vali și, la rândul meu, trebuie să aduc mulțumiri domnului președinte Sorin Frunzăverde și Asociației Culturale Reșița Română. Am trecut la treabă: documentație, fotografii, desene, machetă modelată în lut, după care am trecut la modelarea bustului propriu-zis în lut, turnare ipsos și apoi a urmat partea tehnică de turnare în bronz. Este foarte ușor, are 30 și ceva de kilograme, a declarat sculptorul.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157647844122861″]

Aprecierile nu au întârziat să apară nici din partea celor care conduc acum muzeul. „A fost unul dintre cei mai importanți, poate cel mai important istoric din generația tânără a Banatului, a fost un profesionist care și-a construit cariera prin muncă, asemeni unui țăran, cum a fost și el, de origine, de altminteri, de la Valea Carașului. Ceea ce a scris rămâne și ce e mai important e că este un istoric care a avut proiecte. El trăiește și acum prin proiecte. Vă aminteam, nu demult, că a avut loc lansarea celui de al doilea volum al său despre Primul Război Mondial. A fost o serie concepută în 3 sau 4 volume, pe care o editează și acum profesorul Nicolae Bocșan de la Cluj, deci și în anii următori Valeriu Leu va trăi prin opera pe care a lăsat-o”, a spus directorului Muzeului Banatului Montan Reșița, Dumitru Țeicu.

Zilele Palatului Cultural de la Reşiţa sunt organizate de Asociația Culturală Reșița Română și Centrul Cultural al Asociației Reșița Română. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi al Primăriei Reşiţa.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/