Istoricul pestei porcine africane. De la apariție până la pagubele produse în Caraș-Severin

Pesta porcină africană îi sperie pe crescătorii de animale, chiar dacă virusul nu se transmite la om. Pagubele economice pot fi însemnate în cazul unei infectări masive, iar despăgubirile nu sunt îndestulătoare. La nivelul județului Caraș-Severin, pentru cei aproape 40 de porci infectați, s-au oferit 15.000 de lei.

Pesta porcină a apărut la începutul secolului 20 în Africa, în Kenia. Apare în Europa în Portugalia, în anul 1957, evoluează sporadic acolo, fiind o tulpină mai lentă, ulterior cuprinde toată Peninsula Iberică și Spania, unde evoluează aproximativ 35 de ani, din anii 1960 până în 1995. Mai apare în alte state europene, în Belgia, ulterior pătrunde în partea de est a Europei, în fosta zonă URSS, prin anul 2007, apoi cuprinde țările baltice prin 2014, pătrunde în Polonia, ulterior în Ucraina și în 2017 apar și în România primele focare.

Din păcate, chiar dacă este o boală studiată de mulți ani, nu s-a obținut până acum un vaccin. În România au fost afectați peste un milion de porci, însemnând că aceștia fie au fost uciși, fie au murit. Pagubele economice sunt foarte mari, iar despăgubirile s-au dus spre un miliard de lei, a explicat Dorin Imbrea, director executiv adjunct al DSVSA.

dorin imbrea dsvsa

La nivelul județului Caraș-Severin, nu au existat decât 5 focare la nivelul exploatațiilor non-profesionale. În total sunt funcționale  7 ferme comerciale cu un efectiv aproximativ de 30.000 de capete în total. Până la ora actuală, nu au apărut focare de boală în aceste ferme. În prezent, în Caraș-Severin nu mai există niciun focar de boală în gospodăriile populației, dar sunt 45 de fonduri afectate dintr-un total de 76 de fonduri cinegetice. Din anul 2020, când au apărut primele cazuri de boală la porcii mistreți, până la data curentă au fost diagnosticați 232 de porci mistreți. „Din păcate, la nivelul fondurilor cinegetice nu putem să închidem aceste focare din cauza faptului că legislația europeană presupune ca aceste măsuri să fie ridicate abia după 2 ani de la data în care a apărut boala. Ulterior, pe majoritatea dintre aceste fonduri cinegetice au fost declarate cazuri secundare.”, a declarat Dorin Imbrea.

În România sunt 3 ferme afectate de pesta porcină africană, cu un efectiv de circa 60.000 de capete, iar 30 de județe au încă focare active.

Despăgubirile la nivelul județului Caraș-Severin au fost de 15.000 de lei. Ultimul focar a fost la Bocșa, în 2022. În cele 5 focare apărute în județ au fost afectați în total 38 de porci.

Virusul are o perioadă de incubație între 2-3 zile până la 14-18 zile. Boala nu poate fi depistată cu ochiul liber pentru că nu cauzează modificări specifice. Singura posibilitate de a identifica infectarea este prin examen de laborator, prin PCR.

„Toți crescătorii de porci trebuie să știe că această boală nu o vom putea ține sub control, nu vorbim de eradicare, prin prisma faptului că în România se cresc porcii la țară. România are 80% din totalul gospodăriilor din UE care încă cresc porci și măsurile de biosecuritate depind foarte mult de conștiința crescătorului de animale.”, a mai anunțat șeful DSVSA Caraș-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/