Istoricul Liviu Groza, sărbătorit de caransebeşeni odată cu Constantin Daicoviciu

Primăria Caransebeş a organizat o serie de acţiuni dedicate arheologului, profesorului şi celui care a fost rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Constantin Daicoviciu. Ziua de 1 martie a fost deosebită însă şi pentru istoricul Liviu Groza, căruia prietenii i-au dedicat o carte.

Istoricul Liviu Groza, una dintre cele mai marcante personalităţi ale municipiului Caransebeş, a fost sărbătorit cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani. Senior al culturii cărăşene, Liviu Groza a scris peste 60 de cărţi în întreaga sa carieră. Ca să îl impresioneze, prietenii săi au scris o carte despre el.

Capitolul introductiv al cărţii dedicate cetăţeanului de onoare Liviu Groza l-am scris eu. Îl urmăream de când eram în liceu, iar Liviu Groza era un neobosit căutător de mărturii istorice şi se bucura de fiecare dată când descoperea ceva, aidoma adolescenţilor care îl urmăreau. Liviu îi supraveghea pe cei care făceau săpături. Pe atunci, nu ştiam că viaţa ne va oferi o astfel de conjunctură, ca cea de astăzi. Am descoperit în Liviu Groza un profesionist, un militar şi un scriitor îndrăgostit de detalii, un căutător al arhivelor pline de praf”, a spus primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela.

La lansarea cărţii dedicate lui Liviu Groza, au fost prezente oficialităţi marcante ale culturii cărăşene, oficialităţi locale, dar şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, pe care Liviu Groza l-a slujit cu multă seriozitate, pentru că este un patriot înnăscut. „Fiecare cetăţean se regăseşte în Liviu Groza şi Liviu Groza se regăseşte în fiecare cetăţean”, a spus  parlamentarul Ion Tabugan, prezent la acţiune.

Impresionat până la lacrimi de seara pe care municipalitatea i-a oferit-o, Liviu Groza le-a mulţumit celor prezenţi în sală. „A fost o seară deosebit de emoţionantă pentru mine. Cum nu e puţin lucru să scrii peste 50 de cărţi, la fel, nu e puţin lucru sa vezi o sală arhiplină de prieteni, de oameni speciali, apropiaţi de sufletul meu, care m-au sprijinit mereu. Unul dintre ei este primarul Marcel Vela, pe care-l socotesc drept fratele meu cel mai apropiat pentru că el este cel care m-a ajutat să-mi înfăptuiesc crezul care m-a călăuzit mereu şi să pot spune, acum, la 80 de ani, că am muncit toată viaţa ca să trăiesc şi după moartea mea”, a spus scriitorul Liviu Groza.