Istorici şi cercetători din 9 ţări vin miercuri la Băile Herculane

Cel mai important eveniment al anului pentru Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș se pregătește de start. Important nu numai prin longevitate, ci și prin amploarea pe care a luat-o în ultimii ani, Simpozionul Internațional de Arheologie și Istorie In Memoriam Constantin Daicoviciu se va desfășura începând de miercuri, 28 februarie, în stațiunea Băile Herculane.

În cadrul evenimentului ştiinţific ajuns la ediția cu numărul XLIV (44), vor fi prezenți un număr record de participanţi, istorici şi cercetători de la centre universitare din ţară şi din străinătate: Austria, Croația, Italia, Franța, Polonia, Serbia, Turcia, SUA, alături de specialişti din cele mai importante muzee şi centre de cercetare din țară, ne precizează directorul muzeului caransebeșean, Adrian Ardeț.

„Tema propusă pentru acest an: Circulația ideilor (pe Dunăre, mare și uscat) din Antichitate până în prezent. Noutatea din acest an este conferită de lansarea a două lucrări deosebit de importante și un documentar și studii despre remodelarea identitară, precum și prezentarea a două filme: Traian la 1900 de ani de la moarte, producție  RAI 1, Italia, un film care s-a produs și în România, la Sarmisegetuza și la Drobeta Turnu Severin. Din programul evenimentului pot să mai spun că vineri, 2 martie, va avea loc o excursie tematică pe traseul: Băile Herculane – Lăpușnicel (Praetorium) – Cascada Bigăr – Dalboșeț (Senatorial Roman Villa) – Morile de Apă de la Eftimie Murgu (monument UNESCO). Vor avea loc, de asemenea, comunicări din partea invitaților și conferințe legate de tema acestui an, în incinta Hotelului Roman din stațiunea turistică Băile Herculane”, ne-a menționat directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, dr. Adrian Ardeț.

Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc miercuri, 28 februarie 2018, începând cu ora 11.00. Organizatorii simpozionului sunt Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, alături de Consiliul Județean Caraș-Severin și cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Primăriei Comunei Eftimie Murgu.