Istoria militară a României, expusă în muzeul din Caransebeș

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Generalul de brigadă (r.) Gheorghe Cristian Dinulică și-a oferit cea mai mare parte din colecția sa personală Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș doar pentru ca tinerii să iubească cea mai nobilă carieră, cea de militar. Expoziția „Armata română în anul centenarului Banatului” este organizată cu ocazia Zilei Armatei Române, sărbătorită în 25 octombrie.

Peste 500.000 de oameni au murit în al Doilea Război Mondial, s-au jertfit ca noi să trăim într-o țară liberă și trebuie să o păstrăm liberă, ne-a declarat generalul de brigadă în rezervă Gheorghe Cristian Dinulică.

„Toate obiectele din expoziție sunt primite fie de la oficialități civile, fie de la comandanți militari din țară și străinătate, cum ar fi plachete, drapele, diplome, săbii, sunt o parte din medaliile primite din cele peste 60 la număr. Eu am fost decorat de trei ori la rând cu ordinul Virtutea Militară în grad de ofițer, cavaler și comandor. Sunt obiecte păstrate cu o valoare sentimentală pentru mine, însă ce folos să le păstrez într-o cutie dacă nu le văd copiii. Este nevoie să popularizăm această meserie a armelor, este după mine cea mai nobilă meserie pe care o poate urma un tânăr, care slujește o cauză nobilă, aceea de a-și apăra țara.”, ne-a declarat autorul expoziție în care se regăsesc peste 200 de obiecte.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Totodată, este expusă și uniforma purtată în Afganistan, care dezvăluie latura militară, dar și cea umană a Armatei Române. Expoziția beneficiază de suport audio-video și aduce în fața vizitatorilor imagini în premieră din teatrele de operațiuni ale Armatei Române. Expoziția se adresează publicului de toate vârstele, fiind un bun prilej de a cunoaște repere importante ale istoriei militare a României, dar și povestea ofițerului de carieră și a omului Cristian Dinulică. La invitația generalului de brigadă Gheorghe Cristian Dinulică și a managerului muzeului caransebeșean Dacian Rancu, au fost prezenți directori de instituții, oameni de cultură și reprezentanți ai autorităților publice județene și locale. Printre aceștia îi amintim pe Episcopul Caransebeșului, PS Lucian, pe primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean, pe administratorul public al județului, Marius Damian, pe istoricul Constantin Brătescu.

Expoziția va fi deschisă în perioada 24 octombrie-9 decembrie, de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00.
versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/