Istoria Băilor Herculane, cuprinsă în primul muzeu digital din România

centru istoric baile herculane
timisoara capitala 2023

Poveștile locului, clădirile emblematice și imagini de arhivă cu și despre stațiunea milenară de pe Valea Cernei vor putea fi descoperite în curând în primul muzeu digital din România.

Proiectul cultural Herculane Stories, demarat în această toamnă de Asociația ESCU – Educație, Societate, Cultură, Umanitate, cu sprijinul Primăriei Băile Herculane, prin care se vor pune bazele primului muzeu digital dedicat unei stațiuni turistice din România, își urmează pașii firești.

Reprezentanții Asociației ESCU sunt așteptați zilele acestea la Băile Herculane, pentru a trece de la vorbe la fapte. Reprezentanții asociației vor scana, cartografia și digitaliza cele mai reprezentative elemente de patrimoniu și antropologie din stațiune.

Începând de săptămâna viitoare, Asociația ESCU va veni să scaneze Vila Elisabeta și alte clădiri emblematice din stațiune pentru muzeul virtual Herculane Stories. Proiectul, care are ca partener Primăria Băile Herculane, se derulează pe o perioadă de 12 luni, și își propune să-i poarte pe turiști și nu numai pe străzile de altădată a stațiunii. Este o muncă deloc ușoară, dar rezultatul final va fi cu adevărat deosebit”, a declarat pentru expressdebanat.ro., Dan Buru, consilier cultural în cadrul Primăriei Băile Herculane.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

La demararea proiectului, reprezentanții Asociației ESCU precizau că: „Herculane Stories este proiectul de pionierat care va documenta, scana, cartografia și digitaliza, pe parcursul unui an, clădiri emblematice din Băile Herculane, elemente arhitecturale unice, imagini de arhivă și obiecte din colecțiile muzeale și private, precum și tradiții populare și povești ale oamenilor locului, toate aceste elemente putând fi descoperite gratuit în cadrul unui muzeu virtual”.

Punctul central al muzeului digital va fi reconstituirea virtuală a Vilei Elisabeta. Această reprezentare digitală va fi susținută de soluții tehnologice inovatoare, inclusiv scanare 3D, fotografie 360°, panoramă circulară și animații, toate acestea fiind puse într-un context curatorial documentat, dar accesibil.

untitled design set 970x90 px