Odată cu Aur´a, omul de afaceri Horațiu Rada a făcut din Ocna de Fier și din Munții Banatului nume cunoscute peste tot în lume. Autoritățile din Caraș-Severin profită prea puțin de asta, iar implicarea lor lipsește cu desăvârșire!
Apa cu aur și argint care s-a consumat la Summit-ul NATO de la Sibiu și uimește de la Monte Carlo până în Dubai, unde se vinde la prețuri incredibile, pleacă de la Ocna de Fier pe același drum cârpit ocazional și tot pe același drum vin în comuna cărășeană turiști fascinați de Aur´a din toate colțurile lumii. Ocna de Fier are o șansă uriașă, numai că doar câțiva oameni o văd și cred în ea. Horațiu Rada este printre puținii. „Ocna de Fier este un loc care mi-a schimbat tot ce înseamnă gândire, tot ce înseamnă responsabilitate și nivel investițional. Ocna de Fier m-a impresionat prin povestea domnului Costică Gruiescu, prin acel muzeu intitulat Casa binelui. Ocna de Fier m-a impresionat prin primirea călduroasă, prin munții Banatului cu tot ce înseamnă ei. Ocna de Fier m-a impresionat și mă impresionează prin vizibilitatea pe care a creat-o în ultima perioadă fiind ca un pol de atracție pentru oameni din toate colțurile țării care vin să ia minunea, vin să ia apa. Ocna de Fier este un loc în care voi investi. Anul 2020 a fost unul greu, în care toate visele noastre s-au oprit. A trebuit să fim mult mai realiști vizavi de creșterea piețelor externe, vizavi de dezvoltarea pe zona horeca. Din cauza pandemiei a trebuit să ne reorientăm pe îmbutelierea acestui produs într-o folie multistrat, astfel încât să nu intervenim asupra proprietăților apei. Am investit în continuare în diversitate. Sperăm ca, prin deschiderea pe care o avem, prin susținerea pe care o facem, prin marketarea la nivel național și internațional, dar și prin implicarea factorilor locali și regionali, să se dezvolte mai mult.”, a spus omul de afaceri pentru Express de Banat.
Dacă în comună se simte implicarea administrației locale, la nivel de județ se poate face mai mult. Mult mai mult. Spre exemplu, drumul de la Bocșa până la Ocna de Fier, care înseamnă vreo șapte kilometri, e în continuare un coșmar. Dar mai sunt multe alte probleme care țin într-un fel sau altul de autoritățile județene. „Printr-un simplu drum, de la șoseaua principală până la fabrică, care momentan este un drum pietruit și întreținut de către noi, prin asfaltarea acestuia și crearea unui concept arhitectural la punctul de deversare a supraplinului apei, putem face un pol de atracție pentru turiști. Avem Dognecea aproape, avem lacul Dănila în care se dorește să se investească. Putem investi în comună, în dezvoltarea acestui muzeu al Casei Binelui. Lucrurile acestea nu trebuie să se piardă, lumea din toate colțurile știe de ele pentru că atunci când am promovat apa, am promovat și punctele de atracție. Au venit francezi, chinezi și au vizitat, ar fi păcat ca munca unui om, a unei generații, să se ducă așa de râpă doar pentru că nu se implică nimeni. Noi o să ne implicăm atât cât putem, sperăm să avem susținerea factorilor locali și regionali în dezvoltarea acestei zone fiindcă este păcat. Sadoveanu vorbea despre locul unde nu s-a întâmplat nimic, dar tocmai aici este farmecul și esența.”, a comentat situația Horațiu Rada.
Pe drumul județean spre Ocna de Fier s-au făcut în ultimii ani doar plombări, reparații superficiale, deși pentru modernizarea a 7 kilometri nu e nevoie de o investiție pe care să nu și-o permită Consiliul Județean. Mereu au fost și sunt, din păcate, alte priorități. Sprijin poate fi acordat unui investitor care face atâta reclamă județului și sub alte forme. „Ar trebui să se ia în calcul în perioada următoare ca acest drum să treacă de la plombări la o fază în care să se facă ceva durabil. De la banalele rigole, la banalele mesaje de conștientizare, să nu se mai arunce deșeurile pe lângă drum. Ne este greu nouă, ca și societate, să facem totul pe cont propriu. La punctul de deversare, unde am creat condiții oamenilor să vină să-și ia apa în recipientele proprii, am pus un coș de gunoi și o cameră de supraveghere mai mult pentru a-i speria pentru că veneau să-și spele mașinile și aruncau deșeurile acolo. Personalul de pază și personalul auxiliar trebuia să facă curat pentru că un asemenea loc nu poate fi plin de mizerii. Dar acest loc nu ne aparține. Am avut sprijinul Primăriei Ocna de Fier, ridică periodic europubela, dar nu asta este soluția. Acolo nu este un punct unde să-ți arunci gunoaiele, este un punct în care să te bucuri de puterea miraculoasă a acestei ape care izvorăște la câțiva metri de tine.”, a mai spus omul de afaceri.