„Camera fluturilor”, amenajată de Judecătoria Timișoara pentru copiii audiați de magistrați

Judecătorii și grefierii de la Judecătoria Timișoara au pus mână de la mână și au adunat fondurile necesare pentru amenajarea unei camere din Palatul Dicasterial care să fie folosită exclusiv pentru audierea minorilor în dosarele instrumentate de oamenii legii. Camera prietenoasă este esențială pentru ca micuții să se poată deschide în fața magistraților, cu atât mai mult cu cât subiectele despre care sunt rugați să vorbească sunt dureroase. 

Proiectul amenajării unei camere pentru audierea minorilor este unul de suflet al magistraților de la Judecătoria Timișoara. Încăperea a fost decorată cu fluturi, este colorată, are o masă și două fotolii, un spațiu de joacă și o mică bibliotecă. La „camera fluturilor” au ajutat și angajații Penitenciarului din Timișoara, care au zugrăvit-o în timpul lor liber.

Judecătorii speră ca această cameră să facă experienţa de a veni la instanţă mai ușoară și poate chiar mai plăcută pentru fiecare copil. În același timp, speră ca mediul să fie unul în care magistrații să ajungă mai ușor la acești copii, iar asta să îi ajute în deciziile pe care trebuie să le ia. Săptămânal, între 8 și 10 copii sunt audiați de judecători.

„Este un proiect de suflet pe care am început să îl plănuim la începutul anului trecut, numai că anul trecut ne-a schimbat prioritățile. Fondurile au venit din contribuția colegilor judecători și grefieri. Inițial, banii au fost puși de mine și de doamna grefier șef, am zis să avem o bază de pornire. Camera a fost gândită tot de noi. Noi am făcut decorul, designul, am cumpărat mobilierul. A fost gândită pe diferite zone, în funcție de starea de moment a copilului care urmează să fie audiat, adică să identifice acea parte din cameră în care se simte comod, la fel și el, și judecătorul. Nu am pornit de la câți copii audiem. Am pornit de la nevoia ca fiecare copil în parte să fie audiat într-un mediu prielnic.”, a declarat președintele Judecătoriei Timișoara, Nicoleta Burlacu.

Psihologii salută amenajarea unui astfel de spațiu. Legea impune judecătorilor audierea copiilor care au 10 ani împliniți, însă judecătorii pot stabili și audierea celor mai mici de vârstă.

„În acea cameră ajung copii care se află într-o situație mai deosebită și în general pentru motive negative, adică audieri în vederea divorțului părinților sau sunt victime ale abuzurilor, dezvăluirile pe care acești copii trebuie să le facă sunt dureroase. Și atunci este foarte important să avem întotdeauna condiții adecvate în care ei să poată să se simtă bine și să dezvăluie ceea ce este nevoie. Acea cameră este foarte binevenită și este foarte importantă atât pentru copii, cât și pentru adulții care audiază copilului, astfel încât ei pot să își procure informațiile necesare în vederea instrumentării dosarelor viitoare.”, a declarat Diana Giurchi, psiholog, șeful Biroului de Consiliere Psihologică din cadrul DGASPC Timiș.

Camera fluturilor este situată la etajul 3 (în Palatul Dicasterial) și va putea fi folosită și de magistrații Tribunalului Timiș, și de cei de la Curtea de Apel Timișoara.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/