Ipocrizie sau favorizarea infractorilor?! Consilierii județeni au împiedicat recuperarea banilor sifonați, dar acum vor să-i numere!

Unii dintre consilierii județeni din Caraș-Severin, care până acum au tăcut sau au stat de șase la toate furăciunile din bugetul județului și au împiedicat intervenția organelor de cercetare penală și recuperarea prejudiciilor de milioane de euro, sunt preocupați brusc de soarta drumurilor și de cheltuirea legală și eficientă a banilor publici!

Bugetul județului a fost fraudat ani la rând de firmele de casă ale celor care au condus Consiliul Județean, lucru certificat de instanțele de judecată prin sentințe definitive și irevocabile. Cele mai multe dintre drumuri au fost modernizate, plombate sau deszăpezite mai degrabă pe hârtie decât în realitate, iar asta se vede cu ochiul liber, în Caraș-Severin fiind, probabil, cele mai proaste șosele din țară. Curtea de Conturi a descoperit, după mulți ani, dar și după acțiunile spectaculoase făcute de DNA și încheiate cu ani de pușcărie, o mulțime de nereguli. În special, nereguli legate de contractele obținute de băieții deștepți pentru lucrări de întreținere, reparare și modernizare a mai multor drumuri județene. Directorul Direcției de Patrimoniu din Consiliul Județean, Corina Pascotă, a fost pusă recent în situația de a întocmi singură acțiuni în instanță pentru recuperarea prejudiciilor create de firmele ce au căpușat bugetul județului. Și asta pentru că aleșii județeni au refuzat să pună la dispoziția DADPP un jurist din cadrul administrației județene. Aceiași consilieri județeni au respins și solicitarea Corinei Pascotă prin care aceasta dorea achiziționarea unor servicii juridice de specialitate, astfel încât să existe șanse reale pentru recuperarea prejudiciilor. Aleșii județeni, de la mai toate partidele, PSD, PMP, PNL și UNPR, au votat împotrivă, astfel că directorul DADPP a fost obligat să se descurce singur, deși acesta nu are studii juridice.

Cabană de 1,6 milioane de euro, închisă!

Unii dintre acești consilieri județeni au devenit brusc foarte grijulii în ceea ce privește cheltuirea banului public. Pesedistul Ion Spânu, spre exemplu, a ridicat astăzi, în Ședința Consiliului Județean, mai multe întrebări, deoarece ar avea date din care rezultă că bugetul județului a fost sifonat: „Sunt două obiective realizate din banii Consiliului Județean și din fonduri europene: drumul de la Văliug la Slatina Timiș și Cabana Salvamont de pe Muntele Semenic. Aș vrea ca direcția de specialitate să vină cu un raport în detaliu. Acest drum este în continuă degradare, sunt balustrade care lipsesc, s-au colmatat rigolele, sunt pline de pământ, de frunze! Acum sunt trei meseriași care tencuiesc efectiv zidurile de sprijin, lucru pe care l-au făcut și anul trecut. Bănuiesc că acest drum este în perioada de garanție. Când se va termina perioada de garanție, ne va costa bani grei întreținerea acestui drum. Să nu vă spun ce e de la Slatina Timiș la Brebu Nou, deja carosabilul este rașchetat, nu s-a pus asfalt pe distanțe considerabile! Aș vrea o informarea foarte corectă și în detaliu. În Cabana Salvamont s-au investit 1,6 milioane de euro! Într-o clădire făcută cum a fost făcută, într-o arie protejată! Am fost recent, ușa închisă! Nu e nimeni acolo. Aș vrea să știu, există un administrator, e în folosință, locuiește cineva acolo? A fost mobilată? Cele două refugii din proiect există, unde au fost amenajate? Eu nu le-am găsit!”

Îți rogi moartea!”

Pe același subiect a intervenit și liberalul Ghiță Sporea, de la Moldova Nouă: De la Grădinari până la Lupac îți rogi moartea! Președintele Silviu Hurduzeu a simțit miros de campanie electorală, dar Sporea l-a liniștit: „Nu e campanie, județul este praf!” „Știu că este praf! Dar gropile s-au făcut acum?!”, a întrebat retoric Hurduzeu. Un alt exemplu de drum dezastruos a dat și Ioan Cojocariu, consilier PNL: Pentru drumul de Copăcele putem face ceva? Oamenii su început să intre prin Cornuțel Banat și acum se distruge și acel drum, din cauza mașinilor de lemne.

S-a furat cât pentru o autostradă!

Spânu a revenit și a insistat pe verificarea alocărilor bugetare și lucrărilor care s-au făcut până acum: Dacă are cineva posibilitatea, să ia pe ultimii 20 de ani sumele care s-au investit numai pe porțiunea de drum de la Reșița la Grădinari! Făceam o autostradă cu trei benzi dus, trei benzi întors! Acești bani nu au intrat în drumuri, au intrat în gropi! Sunt aceleași firme! Pe drumurile județene au lucrat maximum patru firme. O să vă înfiorați de ce o să constatăm!Un control la sânge își dorește acum și Paul Purea, consilier PMP: „Este una din cele mai stringente probleme ale județului. Nici mie nu-mi place campania de denigrare cu drumurile județene. Discutăm mereu, s-au sifonat bani, s-au furat bani, drumurile nu au fost făcute. De ce nu se face o comisie de urgență să știm exact ce bani au fost alocați și unde s-au dus, în ce gropi, în ce vile sau mai știu eu pe unde au ajuns?!

A avertizat și pe vremea lui Frunzăverde!

Spânu și-a dat seama că atât el, cât și colegii săi, mai ales cei aflați la al doilea sau al treilea mandat, vor fi acuzați de ipocrizie, și a încercat să se spele pe mâini. Atât pe el, cât și partidul din care face parte. Sunt cel mai vechi consilier județean, dar eu am spus aceste lucruri întotdeauna, că a fost Frunzăverde, că a fost Mustăcilă, am ridicat aceste întrebări! Se împlinesc 20 de ani de când acest Consiliu Județean a fost condus numai de partea dreaptă. Nu am putut noi să luăm o decizie, am vrut, dar nu s-a putut!Nu contează partidul, nu mai putem fi ultimul județ din țara asta! Să vedem unde s-au băgat banii ăia, dar să începem să facem ceva!”, l-a contrat Sporea.

Practic, Spânu, Sporea sau Purea, la fel ca și alți colegi de-ai lor, vor să știe cât s-a sifonat, cine și-a construit averi fabuloase din bugetul județului, dar în același timp au împiedicat tragerea la răspundere a celor vinovați și, mai grav, au redus semnificativ șansele pentru recuperarea prejudiciilor!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/