Ionuț Popovici vrea revitalizarea localităților industriale prin turism

Cel de-al doilea punct din programul 10+ al vicepreședintelui CJ Caraș-Severin, Ionuț Popovici, candidat la funcția de președinte al forului județean din partea PMP, este implementarea unei noi forme de turism: turismul industrial.

Dacă în prezentarea primului punct al platformei „10+” liderul PMP Caraș-Severin ne-a vorbit de potențialul incredibil al Clisurii Dunării pe care îl va pune în valoare prin portul de acolo, în al doilea punct al programului se vorbește despre un alt gen de turism: turismul industrial.

Cunoaștem cu toții succesul de altădată al județului Caraș-Severin în domeniul industriei. Fie că vorbim despre siderurgie, despre minerit sau chiar armament, localitățile de aici au ce oferi turiștilor pasionați de această parte a istoriei.

Fie din cauză că multe industrii s-au tehnologizat, iar județul Caraș-Severin nu a mai ținut pasul, fie că de altele pur și simplu nu a mai fost nevoie, cea mai mare parte a activității industriale din județ a rămas de domeniul trecutului. Dar dovezile încă există. Și pot ajuta acum incredibil de mult într-o zonă pe care mulți o consideră salvarea Caraș-Severinului: turismul. Germania este un bun exemplu în acest sens. Fabricile vechi ale BMW, Audi sau Volkswagen au fost transformate în puncte de atracție turistică. La fel și zonele cunoscute pentru dezvoltarea mineritului. Toate s-au adaptat pentru a deveni atractive turiștilor de toate vârstele.

„Aș vrea să ne oprim asupra mineritului, spre exemplu. Orașe cum ar fi Moldova Nouă și Anina ne pot duce înapoi în subteran, la figurat, dar și la propriu, pentru a vedea cu ochii noștri ceea ce acum mai vedem doar prin filme documentare vechi. Avem apoi o adevărată istorie a metalului, prin combinatele din Bocșa, Oțelu Roșu, dar mai ales Reșița. Din fericire, în municipiul reședință de județ încă avem activitate, așa că turiștii ar putea să vadă efectiv muncitorii din fabrici. Desigur, multe clădiri și aparate de mari dimensiuni sunt acum abandonate și nu mai folosesc nimănui, însă ele cu siguranță ar fi o hrană delicioasă pentru ochii flămânzi ai turiștilor. Și că tot veni vorba despre Reșița, o altă companie, Arsenal, acolo unde în trecut se produceau obuziere și tunuri de diferite dimensiuni, poate fi o altă atracție unică în această parte de țară, care să ofere turiștilor o experiență memorabilă, iar nouă, locuitorilor de aici, să ne aducă bunăstare prin vizitele constante ale oamenilor din întreaga țară și din străinătate”, susține Ionuț Popovici.

Acest gen de turism este cel care face diferența între Caraș-Severin și celelalte zone din țară. Un județ bogat, care în trecut era un pol de dezvoltare industrial, acum poate deveni un pol de dezvoltare turistic, prin punerea în aplicare a planului PMP. „Nu va fi ușor, desigur, toate aceste urme ale trecutului trebuie puse în valoare. Iar noi, echipa PMP, tocmai asta ne propunem. Să introducem în circuitul turistic al țării acest gen de delectare pe care îl putem oferi. Să amenajăm fiecare astfel de loc încărcat de istorie, cu ajutorul unităților administrativ-teritoriale, și să îl punem în valoare așa cum merită. Să fim toți pentru Caraș-Severin!”, este propunerea numărul 2 din proiectul „10+” al lui Ionuț Popovici.

(E)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/