Ionuț Popovici propune creșterea normei de hrană pentru angajații din sistemul de asistență socială și posibilitatea de a adopta bătrâni

Timp de 4 ani, din postura de vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionuț Popovici a avut în subordine Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. După ce au fost demarate proiecte în valoare de 20 de milioane de euro, acum Ionuț Popovici dorește să reformeze sistemul de asistență socială de la nivel național.

Candidatul PMP la Camera Deputaților consideră că Executivul ar trebui să acorde mai multă atenție angajaților din sistemul de asistență socială. În acest sens, Ionuț Popovici consideră că norma de hrană, care acum este de doar 16,6 lei, trebuie crescută. Totodată, spune liderul PMP, asistenții sociali trebuie să aibă posibilitatea de a se relaxa la locul de muncă, poate chiar într-un centru de respiro.

„Decidenții de la centru consideră că 16,6 lei/beneficiar este o valoare potrivită pentru norma zilnică de hrană în instituțiile de asistență socială, fie că vorbim de cămine pentru persoane vârstnice sau de instituții pentru persoane cu dizabilități. Din postura de parlamentar, mi-am propus să militez nu doar pentru creșterea valorii normei de hrană, dar aș impune măsura de înființare a unui spațiu de relaxare pentru angajații care lucrează cu persoane cu dizabilități. Nu este o muncă ușoară, iar oamenii din acest domeniu trebuie să aibă posibilitatea de a lua o pauză în timpul activității”, spune Ionuț Popovici.

Președintele PMP Caraș-Severin mai are o inițiativă socială, și anume posibilitatea de a adopta vârstnicii rămași fără aparținători, la fel cum în prezent sunt adoptați copiii. „Cei care au posibilitatea să îngrijească un adult, un vârstnic, să ia acasă o astfel de persoană și să îi ofere în acest fel cele necesare”.

În județul Caraș-Severin trăiesc în prezent circa 13.000 de adulți cu dizabilități. Paradoxal, există mai puțin de 10 asistenți personali profesioniști, un alt aspect pe care Ionuț Popovici vrea să îl schimbe. Numărul lor trebuie crescut, la fel ca salariile pe care acești oameni, a căror muncă are o importanță fundamentală, le iau lunar.

(E)