Ionuţ Popovici, despre operaţiunea „Sparanghelul”: „Statul român trebuia să găsească măsuri ca să-i țină pe oameni acasă”

Faptul că mulți dintre românii plecați în Germania la cules de sparanghel au ajuns să regrete această decizie, întrucât condițiile de protecție pentru prevenirea răspândirii COVID-19 nu sunt respectate, îl determină pe vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin să atragă atenția asupra faptului că statul român a greșit enorm în această privință, menirea acestuia fiind găsirea de soluții pentru ca cetățenii să rămână acasă, mai ales că România a rămas repetentă la capitolul forță de muncă.

De la bucuria că pot părăsi granițele țării pentru a câștiga un ban cinstit, românii plecați la cules de sparanghel au ajuns în pragul disperării. Puși în fața faptului împlinit, oamenii acuză o serie de nereguli printre care: produse de igienă cu porția, folosirea acelorași echipamente de protecție timp de mai multe zile, nerespectarea distanței fizice, dușuri la comun, precum și împărțirea aceleiași camere de mai multe persoane.

Cu privire la situația românilor plecați în Germania, dar mai ales despre calea cea mai ușoară pe care a luat-o în calcul statul român în această privință, liderul PMP Caraș-Severin, Ionuț Popovici, a subliniat pentru expressdebanat.ro:

„Nu este corect pentru România! România dacă duce, printre altele, lipsă de ceva în acest moment este lipsa forței de muncă. Știu foarte mulți oameni de afaceri care importă forță de muncă din India, Bangladesh sau din alte țări. Cred că românii ar fi trebuit să rămână acasă, iar statul român trebuia să găsească măsuri ca să-i țină acasă: stimulente financiare atât pentru societăți, cât și pentru ei, până la urmă, pentru că sunt diferite forme: pot deveni persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, pot deveni angajați. Aici ar fi trebuit pus degetul pe rană. Aici este rana României în acest moment: relansarea economiei. Dacă nu se găsește un medicament urgent, o să ne aștepte vremuri grele”.