Ionuț Popovici, despre o lege inițiată de PSD, benefică doar la prima vedere

„Adevărul spus cu jumătate de măsură. O practică atât de des întâlnită în rândul parlamentarilor din România, încât mai că îmi vine să spun cu tristețe că ar putea fi liniștit legiferată.” Așa începe Ionuț Popovici unul dintre clipurile de promovare a programului „10+ pentru fiecare român”.

Unul dintre cele mai sensibile subiecte în România este, de câțiva ani, tăierea ilegală de lemn. Politicienii au venit, de-a lungul timpului, cu tot felul de discursuri care mai de care mai interesante și, în aparență, mai viabile. Cu toate acestea, în lipsa acțiunilor concrete, furtul de material lemnos s-a derulat în continuare nestingherit, chiar sub ochii lor.

În 2019, PSD, prin vocea lui Liviu Dragnea, aduce o soluție miraculoasă. Însă doar pe jumătate. Cu doar câteva zile înainte de a ajunge la închisoare, Liviu Dragnea anunța cu mare fast un proiect de lege prin care se interzicea exportul de bușteni timp de 10 ani. „Lege privind gestionarea durabilă a pădurilor” se numea actul normativ. Exportul de bușteni, cherestea și lemn de foc era astfel interzis din 2020 până în 2030. În cazul încălcării acestei prevederi, contravaloarea masei lemnoase pentru export ar fi urmat să fie confiscată. În expunerea de motive au fost înșiruite o serie de prevederi despre cum noua lege a social-democraților va extinde suprafața fondului forestier, va conserva biodiversitatea și va oxigena aerul.

„La o primă vedere, legea era mai mult decât binevenită. Cu toții ne-am săturat de aceste crime care se comit împotriva pădurilor din țara noastră, crime ascunse adesea în spatele unor practici obișnuite, la care autoritățile închid ochii. Știu ele bine de ce. Dacă ne axăm doar pe această jumătate de adevăr, da, oricine ar fi votat proiectul de lege fără să stea pe gânduri. Continuarea însă arată clar că în spatele acestei legi se ascunde o rezolvare aparentă a problemei. Și asta pentru că exportul de bușteni se interzice doar spre spațiul extracomunitar. Așadar, lemnul poate fi dus în continuare în toate statele Uniunii Europene și de acolo… în întreaga lume. Acesta este de fapt adevărul complet. Dar vorbele și-au atins ținta, nu-i așa? Omul de rând află că PSD nu este de acord cu tăierea pădurilor, iar președintele Iohannis a promulgat legea.”, explică Ionuț Popovici.

În programul său „10+ pentru fiecare român”, candidatul PMP la Camera Deputaților a inclus un punct prin care dorește modificarea acestei legi. Mai exact, exportul lemnului să fie interzis în totalitate, așa cum a procedat spre exemplu Albania. „Albania a interzis nu doar exportul de lemn timp de 10 ani, ci și tăierea lemnului. Ideea mea nu este departe, însă încurajează totodată firmele autohtone. Să interzicem exportul de lemn, indiferent de țară. Singura variantă în care lemnul din pădurile românești să mai poată ieși din țară să fie sub forma finală de paleți sau chiar mobilă. Astfel, nu doar că pădurile nu ar ieși la propriu din România, ci am și ajuta mediul antreprenorial, sufocat adesea de coloșii de dincolo de granițe.”, spune Ionuț Popovici.

Județul Caraș-Severin se află pe locul doi în țară ca suprafață de fond forestier. „Trebuie să îl apărăm cu orice preț! Trebuie să fim cu toții pentru Caraș-Severin!”, mai spune candidatul PMP.

(E)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/