Ion Tabugan: Extinderea ariilor protejate restricționează dezvoltarea județului Caraș-Severin

ion tabugan dir silvica

Directiva europeană care cere extinderea parcurilor naționale în România afectează atât populația, cât și mediul economic, iar în final, împiedică dezvoltarea județului, este de părere Ion Tabugan, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin.

În prezent, la nivelul județului Caraș-Severin există patru parcuri naționale și naturale: Domogled – Valea Cernei – 61.211 ha (23.185 ha în judeţul Caraş Severin şi diferenţa în judeţele Mehedinţi şi Gorj), Cheile Nerei Beuşniţa – 36.758 ha, Semenic – Cheile Caraşului – 36.161 ha şi Parcul Natural Porţile de Fier – 128.227 ha(74.774 ha în judeţul Caraş-Severin şi restul în judeţul Mehedinţi). Suprafaţa totală a acestor parcuri constituite 36% din suprafaţa fondului forestier administrat de Direcția Silvică Caraş-Severin. Potrivit noilor reglementări europene, suprafața de arii protejate ar trebui să ajungă la 75%, ceea ce ar fi un dezastru, consideră Ion Tabugan.

„Ne restricționează dezvoltarea județului. Parcurile trebuie să rămână în forma în care sunt la ora actuală și să gestionăm prin amenajamentele silvice care sunt foarte bine gândite. Se va extinde suprafața cu siguranță, pentru că asta este directiva UE. Chiar s-au purtat discuții la nivel de minister, cu noi, direcțiile, cu toți factorii care cunosc fenomenul. Inițial s-a spus despre Domogled-Valea Cernei, ca ulterior să se extindă la toate parcurile naționale din țară.”, a explicat directorul Direcției Silvice în cadrul celei mai recente ședințe de Colegiu Prefectural.

Ion Tabugan s-a arătat deranjat de faptul că străinii vor să facă regulile în țara noastră. „Fără amenajamentele silvice, aceste păduri n-ar fi existat și n-ar fi fost o mândrie pentru alții care vin să ne impună prin directive europene ceea ce dumnealor nu au fost în stare să facă niciodată. Îmi asum ceea ce spun! Vin să ne dea lecții, să ne extindem la 75%. Acolo nu avem voie să intervenim cu absolut nimic. Nici cetățenii să nu mai aibă posibilitatea nici din păduricea lor să se încălzească. Datele oficiale arată că aproape jumătate din gospodăriile din țară se încălzesc în sobe cu lemne. Mai mult, în mediul rural procentul acestora crește cu până la peste 80%. Să nu mai vorbim că nu au voie să intervină asupra casei, colibei, decât să repare exact cum a fost înainte. Pădurea este un altar în fața căruia trebuie să ne închinăm, dar în același timp ea trebuie să răspundă și nevoilor bănățenilor sau românilor din acest colț de țară. În condițiile în care vom ajunge la 75%, va avea de suferit atât populația, cât și mediul economic.”, a mai spus Tabugan.

De o altă părere a fost subprefectul Cristian Gâfu. Acesta vede cu ochi buni directiva Uniunii Europene și spune că aspectul care ar trebui avut în vedere este cel social. „Și-așa Caraș-Severinul nu contribuie, la fel ca înainte de ’89, cu mult la PIB. Să contribuim prin plămânii țării la sănătatea țării. Nu trebuie tot timpul să aducem bani ca să nu știm după aia cum se cheltuiesc. Eu zic că e bine că avem păduri în care nu intervenim. Unde ar trebui să umblăm în Caraș-Severin în ceea ce privește parcurile și toate ariile protejate este la componenta de despăgubire a cetățenilor care au proprietăți, pentru că ei nu au voie să le folosească încât să le aducă un beneficiu. Aici trebuie să punem accent.”, a spus Gâfu în plenul ședinței.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/