În calitate de președinte al Comisiei de Apărare, deputatul PSD, alături de ministrul apărării și alți parlamentari, a lansat intense dezbateri pe tema unei inițiative legislative,care să modifice actualul act normativ privind statutul soldaților și gradaților profesioniști.
„Proiectul de Lege a fost votat luni de plenul Senatului! Astfel, limita maximă de vârstă până la care soldaţii şi gradaţii profesionişti pot fi menţinuţi în activitate se stabileşte prin ordin al ministrului apărării naţionale, dar nu poate depăşi 55 de ani”, a spus parlamentarul Ion Mocioalcă, vicepreședinte al PSD, pentru Express de Banat. În Senat a fost votat cu 116 voturi pentru şi două abţineri, forul fiind cameră decizională.
Principalul argument al inițiatorilor proiectului este că Ministerul Apărării Naţionale este nevoit să renunţe la serviciile soldaţilor şi gradaţilor profesionişti atunci când aceştia au cea mai mare experienţă, de cele mai multe ori dobândită în repetate misiuni externe, în teatrele de operaţii. Întrucât legislaţia actuală nu permite ca soldaţii şi gradaţii profesionişti să fie menţinuţi în activitate până la vârsta de 55 de ani, aidoma cadrelor militare, prin această inițiativă li se acordă „o binemeritată pensie ocupaţională”, ceea ce înseamnă, potrivit iniţiatorilor, că li se acordă „şansa şi onorul pe care îl merită după ce unii dintre aceştia o viaţă întreagă şi-au dedicat-o domeniului apărării şi siguranţei naţionale”, se arată în comunicatul de presă transmis de PSD.
În expunerea de motive, iniţiatorii au apreciat că există „o diferenţiere nejustificată între statutul cadrelor militare şi cel al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti în ceea ce priveşte dreptul la pensie – la vârsta de 50 de ani aceştia rămân fără ocupaţie”. De asemenea, că „nu sunt nici măcar şomeri. În această situaţie, soldaţii şi gradaţii profesionişti sunt expuşi liberului arbitru al pieţei forţei de muncă, aspect care nu le mai permite găsirea unui loc de muncă decât cu mare greutate ”.
„Drepturile ce urmează a fi acordate beneficiarilor vor reprezenta un cost insignifiant, raportat la dimensiunea morală a demersului ce reprezintă expresia recunoașterii pe care societatea o datorează acestor categorii speciale și constituie, totodată, un factor motivant pentru atragerea de noi militari profesioniști în instituția militară. Proiectul legislativ urmărește modelul armatei americane, având în vedere statutul României de țară membră NATO, necesitatea adaptării și compatibilizării forțelor armate”, a subliniat deputatul Ion Mocioalcă, președintele Comisiei de Ordine Publică și Apărare Națională.
În prima jumătate a lunii decembrie, inspectorii de prevenire de la ISU Timiș au controlat peste 40 de obiective din județul Timiș. Au descoperit de 3 ori mai multe...
Recital de excepție la Moldova Nouă, în a treia zi de Crăciun
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281
A facut o treaba mare pentru judetul care l-a trimis in parlament.
Penibil!!! sau poate a avut interes?!!
Foaie uscata cazuta in drum ,
troaca lui Mocioalca e plina de fum .
Ziua-i mare si drumu-i lung ,
dar ciordala sa fie din belsug .