„Oare investitorilor li s-a cerut șpagă?!”

Atitudinea oamenilor de afaceri serioși, care au fugit de zona Oțelu Roșu preferând alte locații din județ, l-a determinat parlamentarul USL să ridice semne de întrebare asupra modului în care aceștia au fost primiți.

Afacerile „Împăratului” Iacu Simion Simi sunt în atenția organelor de cercetare penală, iar unele dintre ele au ajuns chiar pe rolul instanțelor de judecată. Parlamentarul USL, prezent la finele săptămânii trecute la Reșița, a făcut o serie de afirmații despre Colegiul pe care îl reprezintă în Camera Deputaților. Dincolo de condiția socială a zonei, care s-ar putea degrada simțitor dacă nu sunt luate măsuri din timp, Ion Mocioalcă a ridicat câteva semne de întrebare referitoare la lipsa acelora care doresc să pună bazele unei afaceri.

„Ar fi de datoria noastră, a Consiliului Județean, a Primăriei și a statului român, prin Oficiul de Investiții Străine, să oferim soluții sociale, pentru că e un lucru de neînțeles: pe Valea Bistrei nu se așază investitori. Oare li s-a cerut șpagă?! Dacă vor să vină îi asigur că nu le cere nimeni, nimic. Dăm, nu luăm”, a declarat parlamentarul USL.

Rușii să își respecte angajamentele
În ce privește Combinatul Ductil Steel, Ion Mocioalcă este sigur că oamenii își vor primi salariile compensatorii, iar investitorul va respecta ceea ce este prevăzut prin contractul colectiv de muncă.

„Până atunci, poate, s-ar impune un șomaj de câteva luni, pentru că dacă deja anunți că închizi o unitate și atunci deja o și faci, ea se va redeschide foarte greu sau deloc. Pentru asta, trebuie să vorbim și cu Ministerul Mediului, să vedem pot ei să taie combinatul bucată cu bucată?! Trebuie să vorbești și cu Consiliul Județean sau Primăria, care vor da autorizații sau nu de demolare. Ne interesează să intrăm în joc în această luptă contracronometru pentru că după șase luni sau un an de zile această unitate nu se va mai deschide. Demersul nostru ar vrea să aibă ca prioritate măcar vinderea acestei unități ca o entitate economică, ce să poată fi redeschisă cu păstrarea locurilor de muncă și chiar ne-am dat mâna cu toții cu sindicatele pentru a realiza acest scop: să menținem unitatea întreagă”, a subliniat parlamentarul pentru „Express de Banat”.