Ion Mocioalcă: „Nu managerul a făcut să ia foc instalația electrică. Este vorba de o politică de stat păguboasă”

Candidatul PSD Caraș-Severin pentru Senatul României, Ion Mocioalcă, este de părere că tot ce s-a întâmplat în spitalul județean din Piatra Neamț, unde au murit 12 pacienți în Secția ATI, este consecința politicii de stat din domeniul sănătății. Una greșită care nu ține seama de realitățile vremurilor pe care le trăim. În opinia sa, actualul guvern nu mai face față la ritmul acesta de îmbolnăviri, care a depășit 10.000 de cazuri pe zi.

„Măsurile pe care le-a luat Guvernul au fost valabile când erau câteva sute de cazuri/zi, dar acum, la 10.000, Guvernul nu e în stare să ia nicio măsură. La ATI nu mai există locuri. Cele 1.300 de locuri pe care le avea România n-au putut fi nici măcar dublate într-un an de zile. Și atunci Guvernul, Ministerul Sănătății, cer spitalelor să mai pună 3-4 paturi și astfel se suprapopulează ATI-ul. Cu cele 3-4-5 paturi în fiecare spital, ei speră că se mai fac 1.500 de locuri ca să mai poată fi tratați oamenii care se îmbolnăvesc din ce în ce mai mulți pe zi ce trece. Această politică păguboasă a făcut ca saloanele de la ATI să fie suprapopulate, ca instalațiile din saloane să nu mai facă facă suprasolicitării și astfel s-a întâmplat acest accident urât la Piatra Neamț. Unde instalațiile au cedat, au luat foc și am avut 12 morți și nu știu câți răniți. Nepriceperea (ca să fiu foarte blând), incompetența actualilor guvernanți și a celor care conduc Ministerul Sănătății a dus la o astfel de tragedie. Atunci sigur că nu te găsești pe tine vinovat și încerci să dai vina pe sistem, încerci să dai vina pe faptul că spitalele sunt construite de pe vremea lui Ceaușescu și că de aceea cedează instalațiile.”, reproșează Mocioalcă ministrului Nelu Tătaru care, după tragedia de la Piatra Neamț, spunea că vinovați suntem noi toți.

Candidatul PSD remarcă faptul că aceia care erau înverșunați și țipau după tragedia de la Colectiv astăzi sunt la guvernare și, după ultima nenorocire, ar trebui să demisioneze, însă nu o fac.

„Din păcate, electoratul PSD nu este unul atât de zgomotos cum este electoratul PNL sau USR. Le-am cerut și noi demisia. Orban a spus: «nici gând să-mi dau demisia». Sunt două moduri total diferite de a vedea lucrurile. Într-un fel a acționat Victor Ponta, un premier responsabil, când după tragedia de la Colectiv au murit circa 60 de persoane, și în altfel discută acest guvern incompetent care zilnic înregistrează câte un Colectiv sau câte două, pentru că s-a depășit cu mult numărul de 100 de morți zilnic. În acest fel reacționează un Guvern care este iresponsabil și incompetent. Nu managerul a făcut să ia foc instalația electrică. Dacă noi căutăm acul în carul cu fân sau pe acarul Păun, sigur că putem să-l găsim, să-l identificăm în persoana unui manager. Aici este vorba de o politică de stat păguboasă. Poate nu există un ordin scris al ministrului să spună «dublați paturile de la ATI sau mai băgați 3-4 paturi în salon». Dar, categoric, prin direcțiile de sănătate publică, prin minister, s-a spus «încercați să dublați spațiile din ATI» și atunci se întâmplă astfel de tragedii generate de o politică de stat păguboasă a Guvernului Orban și a ministrului Sănătății.”, consideră Ion Mocioalcă.

(E)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/