Ion Mocioalcă: „Fiecare leu investit în tichetele de vacanță generează 0,51 lei la PIB”

ion mocioalca

Angajații de la stat vor beneficia din nou de tichete de vacanță, începând de anul viitor. Măsura, consideră liderii PSD, vine și în sprijinul relansării turismului în România, precum și a celor din industria HoReCa.

Prelungirea valabilității tichetelor de vacanță, deja emise, până la finalul anului viitor, și reluarea acordării de noi astfel de tichete pentru perioada 2022-2026, este unul dintre punctele importante pe care PSD le-a susținut și le-a impus în programul de guvernare.

Tichetele de vacanță, în valoare de 1.450 de lei, s-au dovedit o măsură foarte bună pentru relansarea turismului în România și cu atât mai mult se impune acum sprijinirea acestui sector, puternic lovit de pandemie. Fiecare leu investit în tichetele de vacanță generează 0,51 lei la PIB și la fiecare 64.359 de lei se creează și se menține un loc de muncă, consideră senatorul Ion Mocioalcă.

„Cât timp s-au acordat tichetele de vacanță, anual, un milion de salariați români de la stat au fost încurajați să-și petreacă concediile în țară. Contravaloarea tichetelor s-a întors la bugetul statului sub formă de taxe și impozite, plătite de operatorii din turism și de cei din industria HoReCa, beneficiarul secundar al acestor vouchere. În plus, măsura a fost un sprijin pentru comunitățile locale și a dus la o mai bună fiscalizare în turism, prin reducerea practicilor ilegale sau a celor aflate la limita legii.”, susține senatorul PSD.

Tichetele de vacanță, care vor fi emise doar în format electronic, nu reprezintă o cheltuială în plus pentru guvern, ci mai degrabă o investiție în sectorul turism/HoReCa, un sector în care, înainte de pandemie, activau 40.000 de firme cu capital 100% românesc, cu o cifră de afaceri de 5 miliarde de euro și aproximativ 400.000 de angajați, mai precizează Ion Mocioalcă.