Ion Mocioalcă, despre Sf. Parascheva şi „Oraşul Mic Românesc“ din Ungaria

Deputatul Ion Mocioalcă, preşedintele PSD Caraş-Severin, a ţinut să ne ofere detalii despre resfinţirea Bisericii româneşti „Sf. Parascheva“ din Gyula (Ungaria), eveniment ce a avut loc în ultimul weekend.

„Sărbătoarea Sfintei Parascheva din acest an (14 octombrie 2017) a fost motiv bucurie pentru credincioșii ortodocși români din Ungaria. În orașul Gyula, în cartierul numit «Orașul Mic Românesc» sau «Gyula Mică», la singura biserică aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria care are hramul Sf. Parascheva, după ample lucrări de restaurare care au fost executate aici în ultimii doi ani, locașul de cult a fost resfințit și a fost sărbătorit, totodată, și hramul bisericii“, informează deputatul Ion Mocioalcă, pe pagina sa de Facebook.

Parlamentarul de Caraş-Severin precizează, de asemenea, că lucrările efectuate au constat în „înlocuirea pardoselii și rezolvarea definitivă a problemei igrasiei, prin tăierea zidurilor și izolarea pereților, Sfânta Masă a fost acoperită cu plăci de marmură, în jurul bisericii au fost montate alei noi, din cărămidă, iar locașul de cult a fost împodobit cu mobilier bisericesc nou. Totodată, pereții bisericii au fost înfrumusețați cu foarte multe icoane bizantine, din colecția personală a lui Gabriel Gurzău, membru în Consiliul Parohial, care alături de dr. Robert Cosma, a sprijinit financiar lucrările ce au avut loc sub coordonarea pr. paroh Petru Pușcaș“.

Sfânta Liturghie Arhierească, mai aflăm de la deputatul Ion Mocioalcă, a fost săvârşită de PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, din Ungaria și România.

„La Sfânta Liturghie au participat credincioși din Gyula, Otlaca Pustă și împrejurimi, dar și din România, din localități apropiate, precum Pilu și Vărșand, sau din Arad și oficialități, din Ungaria și România, printre care Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Gheorghe Pop, senator în Senatul României, Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău, Pop Lucia, Inspector General la Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Tiberiu Juhasz, președintele AȚRU, Mihai Cerhati, președintele Autoguvernării Românești din Gyula, Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului «Nicolae Bălcescu» din Gyula, Florin Olteanu, şeful catedrei de Minorităţi de la Institutul Pedagogic din Szarvas, Iulia Olteanu, directorul Școlii Generale «Lucian Magdu» din Bătania, mai informează preşedintele PSD Caraş-Severin, care a postat şi fotografii de la sărbătoarea din Ungaria.