Ideea descentralizării instituțiilor e apreciată la nivelul liderilor politici din Caraș-Severin, însă cea mai mare problemă care se pune este modul în care organizațiile de stat vor funcționa din punct de vedere financiar.
Discuțiile pe tema proiectului de Ordonanță de Urgență privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor organe de specialitate ale administrației publice centrale sunt aproape gata, dar detaliile care mai trebuie puse la punct sunt extrem de importante, pentru că sunt legate de bugetele regiunii, județului și localității.
„Sunt discuții care se apropie de final și se decide ca o parte dintre instituții să meargă spre regiune, o parte spre județe, iar o altă parte spre comunitățile locale. Marea întrebare care se pune este: descentralizarea se face cu tot cu resurse sau comunitățile vor contribui să ajute statul? Dacă și administrațiile locale vor contribui la conceperea bugetului regiunii, atunci este foarte bine”, a declarat parlamentarul PSD Ion Mocioalcă pentru Express de Banat.
Vicepreședintele PSD susține înființarea a zece regiuni și adoptarea unei noi Constituții și cataloghează intenția de descentralizare ca fiind extrem de benefică.
„Desigur, proiectul de OUG este important, pentru că e o acțiune curajoasă, mai ales în ce privește finanțarea proiectelor, care automat nu mai ajung la centru, ci la județ și apoi regiune. Trebuie să se decidă cu ce bani subzistă cultura, sportul, mediul. Cine investește în mediu? Regiunea, județul sau ministerul? Într-un cuvânt, decizia cea mai importantă se referă la modul în care se vor finanța instituțiile”, a adăugat președintele Comisiei de Apărare și Ordine Publică.
În concluzie, pentru descentralizare trebuie făcută o reformă curajoasă, dar nu experimente!
Teama lui este un mai redus acces la ciolan.Descentralizare inseamna finantare locala.Deci mai buna gospodarire si mai ales,trecerea pe linia moarta a unor dinozauri politici de felul Mocioalca, Fruzaverde si eiusdem farina.