Deputatul PSD Ion Mocioalcă, deşi aflat în concediu, a ţinut să transmită ieri o serie de recomandări cărăşenilor, cărora constatăm că le poartă de grijă oriunde s-ar afla (el).
Puternic afectaţi, din câte a dedus probabil politicianul social-democrat, de temperaturile ridicate din aceste zile, cetăţenii judeţului Caraş-Severin pot profita de sfaturile oferite de Ion Mocioalcă.
Liderul judeţean al PSD a început cu „recomandări generale pentru populaţie“, prima fiind să „evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11-18“. Dacă la auzul acestui sfat din partea medicilor aţi avut cumva îndoieli, de-acum ar trebui să vă fie clar, v-o spune omul în care au încredere zeci de mii de cărăşeni, conform rezultatelor înregistrate la alegerile parlamentare.
„Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală“, precizează apoi Mocioalcă, menţionând, totodată, că ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Dar dacă aveţi un termometru ambiental şi constataţi că acesta indică peste 32 de grade, nu disperaţi, deputatul PSD s-a gândit şi la această situaţie. Veţi intra, de fapt, în rând cu persoanele care nu au în preajmă aparate de aer condiţionat! Cărora Mocioalcă le transmite: „Petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, magazine)“. Deci ieşiţi din casă ori plecaţi de la lucru şi căutaţi repede un loc cu aer condiţionat! Dacă nu aveţi în localitatea dumneavoastră o astfel de facilitate, faceţi pe dracu-n patru şi deplasaţi-vă într-o comună sau oraş ca să petreceţi două-trei ore cu aer (condiţionat). În cazul bărbaţilor necăsătoriţi, care evident nu ştiu cum se pot petrece mai multe ceasuri într-un magazin, o soluţie ar fi să caute aerul condiţionat din cea mai apropiată biserică. Prilej numai bun să ia măsura pirostriilor.
Purtaţi „haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise“, vă mai sugerează deputatul Ion Mocioalcă. Dacă hainele voastre lejere şi ample nu sunt din fibre naturale sau de culori deschise, cumpăraţi rapid unele ori măcar luaţi cu împrumut de la vecini. În caz că sunteţi refuzaţi, explicaţi-le cum stau lucrurile. Noi vă recomandăm să apelaţi la vecini care au votat PSD-ul, la ei argumentul că urmaţi sfatul lui Mocioalcă ar putea să ţină.
O recomandare deosebit de interesantă venită de la deputatul PSD este următoarea: „Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă“. Detaliile, aici, chiar ar fi fost necesare, dar ele lipsesc din expunerea de motive a parlamentarului. O posibilă soluţie o găsim la capitolul „recomandări pentru angajatori“. Acolo unde, „pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor“, Mocioalcă recomandă angajatorilor, printre altele, „asigurarea de duşuri“. Şi uite-aşa, când credeam că ni se oferă soluţii, ne trezirăm derutaţi şi mai tare de către deputatul Ion Mocioalcă. Să înţelegem că angajaţii cabinetelor parlamentare PSD din Caraş-Severin au parte de „duşuri călduţe“ asigurate de angajatori la locul de muncă? Şi chiar aşa de-ar fi, tot nu ne prindem cum aplică ei recomandarea şefului de partid, aceea cu „duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă“?
Recomandările lui Ion Mocioalcă, pe cât de numeroase, pe-atât de interesante, sunt formulate apoi şi pe grupuri-ţintă, nefiind uitaţi nici bătrânii cu afecţiuni cronice, nici copiii. Până şi sugarilor pare a le purta Mocioalcă de grijă: „mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită“!
Să încheiem, totuşi, textul de faţă, dar să o facem întorcându-ne de unde am început. La „recomandări generale pentru populaţie“. Acolo unde experimentatul lider al social-democraţilor cărăşeni a avut grijă să menţioneze: „Nu consumaţi alcool“. Cei care obişnuiesc să soarbă cuvintele şefului nu trebuie să se panicheze însă. Mocioalcă explică şi de ce să nu se bea alcool: „deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii“. Interdicţia de a consuma alcool nu este deci valabilă, s-ar deduce de-aici, pentru cei ce stau în birouri cu aer condiţionat, răcoroase, eventual cu duşuri la dispoziţie. Dacă mai sunt şi şefi de instituţii publice, alcoolul ţine de protocol, poate fi chiar sarcină de serviciu. Singura lor obligaţie e să aplice programul de guvernare. Şi să-şi dea demisia când le-o cere şefu-al mare.