MOCIOALCĂ: ,,2014 va fi un an bun!”

untitled design set 970x90 px

Vicepreședintele PSD este de părere că anul care urmează va aduce lucruri bune pentru atât pentru cărășeni, cât și pentru locuitorii întregii țări. Vezi ce răspunsuri a oferit întrebărilor adresate de reporterii Express de Banat.

Sunteți președintele Comisiei de ordine publică și apărare națională din Camera Deputaților, iar aderarea României la spațiul Schengen este foarte dezbătută în această perioadă. Credeți că sunt șanse ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat?

Cred că România este îndreptățită să intre în Schengen, România a demonstrat că și-a rezolvat problemele clamate de UE, dar decizia finală aparține membrilor Uniunii Europene. În acest moment, ne confruntăm cu un context european complicat, aș spune chiar cu un context electoral complicat, la nivel european. Eu sunt, totuși, optimist și cred că viitorul României este în Schengen și că acest viitor este unul apropiat.

Cum comentați bugetul pe 2014, pe care colegii dvs. de partid l-au definit ca fiind „unul al investițiilor”?

Bugetul pe 2014 este construit pe baza a ceea ce am reușit în acest an din punctul de vedere al creșterii economice. Noul buget  prevede cheltuieli destinate investiţiilor de 39,8 miliarde lei, cu 3,6 miliarde mai mult decât în anul 2013.  Alocându-se practic 6% din PIB pentru investiții (mai multe autostrăzi, care vor primi finanțare, fiind în construcție), cred cu tărie că România anului 2014 va fi mai atractivă decât în prezent. Împreună cu colegii din USL susținem o dezvoltare echilibrată și durabilă a României. Ca deputat de Caraș-Severin, țin să le spun cărășenilor că anul 2014 va fi un an bun.

Cum ați descrie anul 2013 din punct de vedere politic la nivel național? Dar local? (Mă refer la USL aici, pentru că au fost neînțelegeri în cadrul Uniunii)

2013 a fost un an complicat din punct de vedere politic și financiar, dar USL a rezistat tuturor presiunilor, atât din exterior, cât și din interior. Pot spune nu numai că USL a rezistat, USL s-a consolidat și pe lângă aceasta a făcut și treabă. În anul 2013, România și-a dezvoltat relațiile externe și a realizat o creștere economică importantă.  La nivel local, în cadrul USL am trecut cu bine peste micile ambiții de partid și am lucrat ca o echipă pentru a ne ridica la nivelul așteptărilor celor care ne-au votat.

Ce șanse de concretizare îi dați Legii descentralizării din ianuarie 2014, dat fiind faptul că, așa cum ați mai precizat, pe lângă descentralizarea instituțională, poate cel mai important aspect este cel al finanțării instituțiilor statului?

Legea descentralizării se va aplica. Cred asta pentru că simt dorința românilor de evoluție, iar această lege va fi un pas hotărâtor înainte. Pentru a putea face regionalizarea în condiții optime, o lege a descentralizării este necesară. Textul proiectului de lege începe prin a lămuri modul în care sunt stabilite bugetele instituțiilor descentralizate. El prevede măsuri generale, precum modul în care sunt stabilite bugetele instituțiilor descentralizate: pe baza standardelor de cost. Până la aprobarea acestor standarde, bugetul se realizează pe baza bugetului pe anul anterior. Legea prevede că angajații din institutiile descentralizate își păstrează drepturile salariale de la data intrării în vigoare a legii.

UCMR este unul dintre obiectivele importante ale județului Caraș-Severin pentru care s-au întreprins demersuri politice importante în anul care s-a încheiat. Este uzina salvată din punctul dvs. de vedere?

Da, uzina UCM Reșița este salvată. Cred că acesta este un succes important atât pentru Caraș-Severin, cât și pentru România. UCM Reșița rămâne un simbol al industriei românești, fiind cea mai veche unitate industrială din România. UCM Reşiţa va deveni o componentă importantă a Companiei Hidroelectrica S.A., va ieşi din insolvenţă şi va deveni furnizorul intern de echipamente hidroenergetice al Hidroelectrica. În fapt, proiectul Guvernului, cuprins în memorandumul privind UCM Reşiţa, propune integrarea uzinei în Hidroserv S.A., care este, la rândul ei, o subunitate a SC Hidroelectrica S.A.

În încheiere, dacă tot suntem în pragul sărbătorilor, ce le transmiteți cărășenilor?

Profit de ocazia oferită de ziarul dumneavoastră pentru a le ura cetățenilor din Caraș-Severin ca sărbătoarea nașterii Domnului să le aducă sănătate, bucurie în suflete și un An Nou cu multe realizări!

Vă mulțumim!

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/