Ion Chisăliță: „Fac apel la parlamentarii de Caraș-Severin să ne ajute în problema gazului!”

Primarul orașului Moldova Nouă nu renunță la ideea aducerii gazului metan în Clisura Dunării și consideră că parlamentarii cărășeni trebuie să facă lobby la București pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Șeful administrației locale Moldova Nouă, liberalul Ion Chisăliță, nu pierde nicio ocazie atunci când se află cu probleme de serviciu în Capitală și bate din ușă-n ușă pentru a rezolva una dintre cele mai arzătoare dorințe ale comunității sale: aducerea gazului în oraș. De fapt, acest deziderat îl au toate cele 31 de unități administrativ-teritoriale din Caraș-Severin, care s-au constituit într-o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), în speranța că proiectul depus la București, pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, va avea mai mulți sorți de izbândă pentru a primi undă verde la finanțare.

Prezent la începutul săptămânii la București, pentru semnarea unui nou contract de finanțare pentru comunitatea sa, primarul orașului Moldova Nouă a avut o întrevedere și cu secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, cărășeanul Daniel Surdu. Chisăliță nu a pierdut ocazia, și a adus, din nou, în discuție problema gazului.

Ori de câte ori vin la București discut problematica gazului la Moldova Nouă și nu numai, pentru că este vorba despre 31 de localități care fac parte din acest ADI (Asociație de Dezvoltare Intercomunitară), cu vreo 76 de localități. Și sunt foarte interesat, cum de fapt sunt toți colegii mei care au participat la această asociație, să se rezolve această problemă. Este drept că valoarea este foarte mare, având în vedere că este vorba despre jumătate din județ, toată partea de Caraș, și problemele sunt tot mai greoaie când este vorba de bani. Dar sperăm ca acest proiect sau această cerere de finanțare, această concepție vizavi de gazul pe această parte să fie un demers foarte bun, și chiar dacă nu se rezolvă tot acum, să se rezolve în viitorul apropiat. Este un obiectiv care trebuie rezolvat. Nu putem discuta, în această parte a Carașului, despre investiții majore, dacă nu există gaz metan. Și Moldova Nouă, la capăt de drum, este foarte interesată de această investiție.”, a spus pentru expressdebanat.ro, primarul Ion Chisăliță.

chisalita si surdu

La rândul său, Daniel Surdu a explicat că suma necesară implementării acestei investiții depășește un miliard de lei, în condițiile în care bugetul alocat pe întregul Program „Anghel Saligny” – rețele de gaz este de aproximativ șapte miliarde de lei.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Nu poți vorbi de certitudini, atâta timp cât nu există un buget național care să permită toate investițiile necesare mai ales în județul Caraș-Severin. Pe parte de «Anghel Saligny» gaz, bugetul național alocat pentru întreaga țară a investițiilor în rețele inteligente de gaz a fost undeva la șapte miliarde de lei și în acest buget au fost incluse chiar și investițiile care erau preluate de la Ministerul Fondurilor Europene și erau cuprinse în Programul Operațional de Infrastructură Mare. Doar pentru proiectul care include cele 31 de UAT-uri, printre care este și Moldova Nouă, valoarea proiectului depășește un miliard. Și în momentul în care se fac alocările bugetare la nivel de județe, ar fi vitregit cred mai multe județe doar infrastructura de gaz din Caraș-Severin, nefiind localități cu mulți beneficiari. Cred că alocările au fost oarecum nedreptățite pentru anumite localități, dar, în continuare sunt aici, încerc să rezolv problemele comunităților pe care le reprezint și îmi doresc din suflet ca gazul metan să ajungă și în Moldova Nouă.”, a spus, la rândul său, și secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării.

Primarul de Moldova Nouă nu-și pierde speranța și le solicită parlamentarilor cărășeni să facă lobby la București pentru acest proiect.

„Fac un apel, am și discutat, la toți parlamentarii de Caraș-Severin, pentru o susținere în acest demers al nostru. Având în vedere că în acest ADI sunt mai mulți primari PSD, circa 19, iar 12 de la PNL și de la alte formațiuni, să facă demersurile necesare și vizavi de bugetul de stat, pentru că este un proiect de județ, de regiune, și așa cum cunosc, atunci când se croiește bugetul de stat pe anul viitor, ar putea toți împreună să facă demersuri ca o parte din această investiție să fie făcută din bugetul de stat, iar o altă parte cu fonduri europene. Eu înțeleg că suma este mare, dar și acest ADI este foarte mare, de la nordul județului, până în sudul județului.”, a conchis Ion Chisăliță.

 

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/