Ion Chisăliță dezvăluie cealaltă jumătate de adevăr în cazul respingerii candidaturii lui Adrian Torma

Evenimentele din ultimele zile de la Moldova Nouă reprezintă un atac grav la adresa justiţiei din România. E de neconceput ca un candidat la alegerile locale din această toamnă şi totodată primar în funcţie, să pună la îndoială şi să încerce să desfiinţeze prin diverse tertipuri o hotărâre definitivă a unei instanţe de judecată, în speţă, Tribunalul Caraş-Severin.

Pentru o mai bună cunoaştere a situaţiei de fapt aş dori să vă prezint şi cealaltă jumătate de adevăr, cea pe care candidatul Adrian Torma, “uită” de fiecare dată să o aducă în discuţie pentru că îl dezavantajează şi totodată, arată greşelile pe care el singur le-a făcut, nesocotind litera şi spiritul legii, la momentul depunerii listelor de candidaţi. Primarul, încă în funcţie, nu este, de altfel, la prima “greşeală” de acest fel. După cum presa a relatat, iar locuitorii oraşului au aflat la momentul respectiv, lui Adrian Torma i-au fost respinse toate proiectele depuse prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 pentru că în loc să le depună la ministerul de resort, aşa cum prevedea legea, el le-a trimis prin fax, într-un total dispreţ faţă de aceasta.

Revenind la candidaturile depuse la Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 6 Moldova Nouă, aş dori să vă aduc în atenţie faptul că acestea, deşi au fost depuse în termen, incomplete, au fost acceptate de BEC, însă au fost contestate ulterior de un cetăţean al oraşului Moldova Nouă pentru că de pe actul care consfinţea alianţa PSD-Pro România lipseau semnăturile celor doi colideri ai alianței, respectiv semnăturile președinților organizațiilor locale ale celor două formaţiuni politice. Am văzut zilele trecute cum un fost judecător, actualmente membru în conducerea PSD Caraş-Severin susţinea că actele “trebuiau verificate de comisia tehnică”. Nu vreau să comentez această afirmaţie, ci doar să-i amintesc doamnei că în BEC Moldova Nouă sunt pe lângă preşedinte, locţiitor, reprezentanţii PNL şi USR, alţi şase membrii, din partea PSD, PRO România, PMP, ALDE, UDMR și Uniunea Sârbilor din România, care, teoretic ar fi trebuit să facă parte din acea “comisie tehnică”. Ce sau cine i-a împiedicat, oare, să verifice aceste documente?
Contestaţia a fost depusă în primă fază la Judecătoria Moldova Nouă, care a admis că aceste candidaturi ale alianţei PSD-Pro România pot fi considerate valide, însă, instanţa superioară, Tribunalul Caraş-Severin, analizând actele depuse la dosar, a infirmat soluţia dată de Judecătoria Moldova Nouă respingând candidaturile, atât cea a lui Adrian Torma cât şi a candidaţilor pentru Consiliul Local. De altfel, după cum scrie în sentinţa Tribunalului Caraş-Severin “Instanta, analizand exemplarul original al candidaturii pentru primar depusa de catre Alianta, constituita la nivelul orasului Moldova Noua de catre partidele PSD si Pro Romania, constata ca spre deosebire de exemplarul depus in instanta, in copie, acesta nu contine contrasemnaturile conducerii organizatiilor locale ale PSD si Pro Romania astfel cum impune art. 47 alin. 2 din Legea 115/2015”, adică cei care au contestat decizia Judecătoriei Moldova Nouă, au încercat să inducă în eroare judecătorii Tribunalului, depunând la dosar o copie contrafăcută cu semnăturile care lipseau iniţial.

De la acest moment, totul a luat o turnură neaşteptată, concretizată în numeroase interviuri, live-uri pe reţeaua de socializare, contestaţii atât la BEC cât şi la BEJ, acţiuni în instanţă, toate punând la îndoială decizia Tribunalului Caraş-Severin, fapt ce nu poate arăta decât totalul dispreţ al lui Adrian Torma la adresa legii şi a statului de drept.

Mai mult decât atât, Adrian Torma a continuat să exercite numeroase presiuni asupra membrilor BEC, adresându-le acestora numeroase injurii, calomnii şi ameninţări, în nume propriu sau prin interpuşi. Ca urmare, mulţi dintre ei s-au retras din Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 6 Moldova Nouă, iar cei care nu au făcut-o s-au adresat organelor abilitate, pentru că astfel de comportamente sunt inacceptabile şi trebuie sancţionate ca atare.

Desigur, mi-ar fi plăcut să-l înving pe Adrian Torma în bătălia electorală, dar în niciun caz nu pot fi făcut răspunzător pentru că Adrian Torma nu ştie sau nu vrea să respecte legea, iar candidaţii propuşi de el pentru Consiliul Local scriu în declaraţia de interese că sunt membrii PSD când ei, de fapt, sunt, încă, membrii PNL. Singurul vinovat pentru starea de fapt este Adrian Torma şi cei care l-au ajutat şi sfătuit în momentul întocmirii actelor de candidatură.

Ca urmare, consider că această dezinformare trebuie să înceteze, la fel ca şi acţiunile de intimidare la adresa membrilor BEC Moldova Nouă.

 

(E)