Ioan Talpeș: ,,Viața de om politic a fost cu totul și cu totul o întâmplare”

Politica nu este pentru toată lumea un mod de viață, deși drumul ei îi poartă pe unii și prin asemenea experiențe. O personalitate puternică, istoric prin formație și pasiune, militar – tot prin formație și pasiune, un pic mare șef al spionilor români timp de cinci ani la Serviciul de Informații Externe, bun strateg și consilier de nădejde pentru Ion Iliescu, senator și membru vreme de doar un an al PSD, Ioan Talpeș este unul dintre cărășenii care nu pot rămâne în umbra anilor.

,,Am revenit la poziția mea de istoric, scriu și aș putea spune că în proporție foarte bună îmi fac singur programul, nu mă mai amărăsc”, ne-a mărturisit generalul Ioan Talpeș. Fostul senator PSD, respectiv independent, în mandatul 2004-2008, a spus pentru cititorii Express de Banat că mai urmărește din când în când ce se scrie și ce se mai vorbește despre el, dar a observat că ,,oamenii au rămas la aceleași aberații” pe care din toamnă dorește să le ,,marcheze”, pentru că ,,cei ce spun anumite lucruri, trebuie să le și probeze”.

Cât despre dorul de viața politică…

,,Nuuu… Pentru mine, viața de om politic a fost cu totul și cu totul o întâmplare, într-o condiție, aș putea spune, specială. Eu nici n-am fost în viața politică până în 2004, pentru că eu am fost într-o poziție dintr-aceasta de general care își servea patria. Deci, toate funcțiile le-am avut în afara politicii, până în septembrie 2004”, a specificat Ioan Talpeș.

,,Viața asta politică de astăzi nu ar fi putut să fie așa dacă n-ar fi fost aceea în care eu am activat. Adică aș putea spune că e o continuare aproape naturală a tuturor mizeriilor de atunci și a tuturor actelor de penibilă parvenire care s-au practicat în România după 1989”, a spus generalul care și-a exprimat neîncrederea în puterea și voința românilor de a schimba ceva . ,,Eu nu cred că românii vor să schimbe ceva! Eu cred că în România nu există decât o formulă de schimb practicată: aceea în care ‹eu să fiu în locul celuilalt›” a concluzionat Ioan Talpeș.

Numele fostului șef al SIE este inevitabil legat în presa anilor trecuți de o seamă de acuzații de trafic de influență, afaceri cu sau prin fiul și fratele său, control asupra unei publicații media din Caraș-Severin, 24 de ore, că a numit şefi de instituţii, a sprijinit sau a înlăturat primari.

Fostul politician, ajuns la venerabila vârstă de 70 de ani, anul acesta, se dedică scrisului și se bucură de aprecierea specialiștilor în istorie. Își face singur zilele frumoase și lasă politica pe seama altora… cel puțin declarativ, căci ne e greu să credem că până și un sfat oarecare, venit prietenește din partea lui, nu e luat serios în considerare. Măcar în semn de apreciere.