Trei universități din Timișoara sunt interesate să deschidă programe de studii la Reșița, în clădirea fostului Institut de Cercetare și Proiectare de pe Calea Caransebeșului. Municipalitatea este deschisă la colaborare.
Primarul Ioan Popa a declarat de curând că este în discuții avansate cu Universitatea Politehnica Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului și cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara pentru un proiect comun, după ce cele trei instituții de învățământ superior s-au arătat interesate să deschide programe de pregătire și clase de master la Reșița. Locația aleasă pentru derularea acestui parteneriat este clădirea fostului Institut de Cercetare și Proiectare Echipamente Hidroenergetice.
„Suntem în discuții destul de avansate cu un consorțiu format din trei universități din Timișoara, Politehnica, Agronomia, Medicina, pentru a realiza un proiect împreună, dânșii fiind interesați de clădirea respectivă, iar eu sper să deschidem o colaborare cu aceste universități.”, a declarat primarul Reșiței.
Popa a explicat și care sunt intențiile celor trei instituții de învățământ: „Facultatea de Medicină vrea să facă programe de pregătire pentru asistente medicale și asistente medicale profil stomatologic, pentru că există o penurie foarte mare pe acest segment. Sunt mulți stomatologi, foarte multe cabinete, dar nu-și găsesc personal calificat și sunt obligați să tot califice la locul de muncă, iar asta este o problemă. Și atunci Medicina își dorește să facă aceste școlarizări, care fiind făcute în cadrul facultății – diploma creează o altă facilitare salarială, mult mai mare decât cea făcută în postlicealele de asistenți medicali. De asemenea, Agronomia are deja niște colaborări cu Reșița, noi încercăm să lucrăm cu ei și pe partea de dendrologie, pe partea de arbori ornamentali, încercăm să facem niște colaborări și dânșii vor să facă practică aici în zonă, și atunci se gândesc și ei la un proiect în Institutul de Proiectări, iar Politehnica are în vedere să facă clase de masterat la Reșița.”, a completat edilul Reșiței.
Fostul Institut de Cercetare și Proiectare a fost scos la licitație de către lichidatorul judiciar al SC Hydro-Engineering SA, Primăria Reșița aflându-se în procedură de cumpărare a imobilului, urmând ca în cursul acestui an să fie achitate ultimele rate.